O tom, že v Březové má vyrůst vesnice, kterou chce vybudovat další ruský podnikatel žijící na Karlovarsku, mluví samotní chataři z kolonie za březovskou porcelánkou.

Informace o tom mají i místní. „Ruský majitel porcelánky skoupil kolem potoka velký lán. Prý tu chce postavit i malou karlovarskou kolonádu. Projekt na ni ho měl stát sedm milionů. Mají tu stát desítky domů. Přitom i toto místo je na území CHKO. Proč tedy zahrádkáři musí zbourat chatky a tomuto podnikateli se povolí taková megavýstavba?“ nechápou místní manželé, kteří si nepřáli být jmenováni.

Prokurista březovské porcelánky a zástupce generálního ředitele Olexander Spiridonov Deníku včera potvrdil, že se u Lomnického potoka plánuje velká vesnice. „Chceme tu postavit rodinné domy. Kolik jich bude? Hodně. Bude to velká obytná čtvrť s desítkami domů, které mají sloužit k trvalému bydlení,“ říká Spiridonov. Nevyvrátil ani informaci i malé kolonádě. „Nevylučuji to, může tam být. Na daném území může být všechno, bude to hezké,“ dodává.

I ředitel CHKO Slavkovský les Jan Schlossar uvedl, že se stavba megavesnice připravuje. „Domy jsou ale součástí územního plánu obce Březová, na jejímž území se nacházejí. Tyto domy na rozdíl od chatek nebudou postaveny načerno. Navíc se lokalita se zahrádkami nachází v jiném katastru – obce Stanovice, kdežto obytná čtvrť má vyrůst na území Březové,“ vysvětluje ředitel.

Podle něho zahrádky nezachovaly ani přírodní biokoridor podél potoka, kdežto vesnice ho bude akceptovat. „Proč lze na území Březové na území CHKO stavět a ve Stanovicích ne? Záleží na přístupu dané obce, co si dá do územního plánu. CHKO jako dotčený orgán ho musí také posoudit. A proč jsme neměli s územním plánem v Březové, který počítal se stavbou rodinných domů, problém? Právě proto, že domy nenaruší biokoridor,“ doplňuje Schlossar. Starostu Březové redakce nezastihla.

Související článek: Chaty musejí lidé zbourat