Programová kulturní nabídka lázní na letošní rok je opět poměrně pestrá. Největší akcí bude Mezinárodní filmový festival na počátku července. Očekává se příjezd celé řady filmových hvězd, jedna už je potvrzena a jmenuje se Nick Nolte.

MFF: Nick Nolte i Amy Redfordová

Tento herec osobně uvede na mezinárodním filmovém festivalu, který se koná od 4. do 12. července, světovou premiéru svého dokumentárního portrétu Nick Nolte: No Exit, který natočil režisér Tom Thurman.

Nick Nolte patří k stálicím hollywoodského filmového nebe, ale také k nejkontroverznějším osobnostem amerického filmu. Jako řada kolegů začínal v seriálech, hvězdu z něj udělala krimi komedie 48 hodin (1982), v níž si zahrál společně s Eddiem Murphym. Na základě diváckého úspěchu si své úlohy po osmi letech zopakovali ve volném pokračování Dalších 48 hodin (1990). Za excelentní výkon v romantickém dramatu Pán přílivu (1991), kde hrál po boku Barbry Streisandové, získal nominaci na Oscara a byl oceněn Zlatým globem. Ve své filmografii střídá tituly hollywoodského středního proudu (např. komedie Zbožňuju trable, s Julií Robertovou z roku 1994) s prací s významnými režiséry jako Woody Allen, Oliver Stone nebo Terrence Malick. Za film Muž v nesnázích (1997) získal svou druhou nominaci na Oscara a čtvrtou nominaci na Zlatý globus. V českých kinech jsme ho mohli v nedávné době vidět v dramatu Hotel Rwanda (2004) nebo fantasy Kronika rodu Spiderwicků (2008).

„Film Nick Nolte: No Exit nabízí velmi inspirativní formu – místo angažování strohého, břitkého tazatele, který by se Noltemu dostal až na kůži, požádal Tom Thurman přímo Nolteho, aby tuto roli převzal. Otrávený Nick Nolte zároveň i odpovídá na nekonečné dotazy, které mu příliš nesedí. Odehrává se tu nesmlouvavý rozhovor mezi starým a mladým Nickem. Z ničeho nic se ale tenhle vyčpělý rozhovor s celebritou vytrácí a my zjišťujeme, že v mysli každého dobrého herce neustále probíhá právě taková vnitřní debata – surová, uštěpačná, vtipná, nadějná a působivá“ napsal o snímku známý filmový a divadelní kritik David Thomson.

V mezinárodní soutěži hraných filmů bude o hlavní cenu – Křišťálový globus usilovat také režijní debut Amy Redfordové The Guitar. Příběh vypráví o duchovním a uměleckém přerodu hlavní hrdinky. Melody Wilderové, které lékaři oznámí, že trpí zvláště agresivní formou rakoviny. Mladá žena přichází o zaměstnání, opouští ji partner, před sebou má podle lékařských prognóz dva měsíce života. Už nemá, co ztratit. Melody se rozhodne splnit si svůj velký sen – naučit se hrát na elektrickou kytaru.

Dcera známého herce a režiséra Roberta Redforda, režisérka Amy Redfordová, je považována za velký režijní talent. Podle scénáře Amose Poea natočila působivé drama s oslnivým výkonem herečky Saffron Burrowsové, která byla již dvakrát hostem MFF Karlovy Vary (v letech 2002 a 2006). Snímek The Guitar (Kytara) bude uveden na karlovarském festivalu v mezinárodní premiéře.

V programu letošního 43. ročníku MFF se objeví na čtyřicet filmových titulů uvedených ve světové, mezinárodní nebo evropské premiéře a více než 200 snímků bude mít na karlovarském festivalu českou premiéru.

Kanoe Mattoni: sport i supershow

Ještě před filmovým festivalem se uskuteční na řece Teplé oblíbená akce Kanoe Mattoni. Ta je načasová od 13. do 15. června. I letos se kromě soutěžního závodu kanoistů mohou návštěvníci těšit na bohatý program plný soutěží i koncertů. Letos na akci vystoupí řada kapel různých žánrů – například Kryštof, Chinaski, Mňága a Žďorp nebo Žlutý pes, které se na akci představily s velkým úspěchem už v minulosti.

Kromě kapel potěší posluchače i zpěváci – Petr Kolář, Anna K, Petr Muk, Michal Hrůza, Meky Žbirka nebo Lucie Bílá.

Kanoe Mattoni nabídnou i řadu další zábavy – například Dětský karnevalový rej s Václavem Upírem Krejčím, romanitcká noční plavba po říčce Teplé či exhibice ve vodním rodeu.

Po celé tři dny také jsou v programu celodenní show, kterými budou provázet moderátoři Libor Bouček, Patrik Hezucký a Pavel Cejnar.

Vstup na všechny akce konané před hotelem Thermal je zdarma.

(iva, jah, pga)

PROGRAM KANOE MATTONI

Pátek 13. června
Závody:
začátek je ve 12.30, konec v 16 hodin. Na tento den je je připraven světový pohár ve sprintu na divoké vodě, a to konkrétně trénink.
Koncerty:
od 15.45 Petr Muk
od 17.30 Lucie Bílá
od 19.15 Kryštof
Zábava:
22.00 hodin Romantická noční plavba po Teplé
22.30 Exhibice ve vodním rodeu u Thermalu

Sobota 14. června
Závody:
od 9.30 Světový pohár ve sjezdu na divoké vodě – sprint I. kolo
od 12.30 Světový pohár ve sjezdu na divoké vodě – sprint II. kolo
od 11.30 Kannoe Mattoni Open – veřejný závod start v Březové, cíl u Poštovního dvora
Koncerty:
od 10 hodin Peha
od 11.45 Žlutý pes
od 13.45 Mňága a Žďorp
od 15.45 Anna K
od 18 hodin Meky Žbirka
Zábava:
od 10 do 16 hodin celodenní show provázená moderátorem Liborem Boučkem
taneční škola pro mládež s Pavlem Cejnarem
od 12 hodin exhibice ve vodním rodeu

Neděle 15. června
Závody:
od 9 hodin do 12.45 Světový pohár ve sjezdu na divoké vodě – klasický závod
Koncerty:
od 10 hodin Michal Hrůza
od 11.45 Petr Kolář
od 15 hodin Chinaski
Zábava:
od 10 do 15 hodin show provázená moderátorem Patrikem Hezuckým
dětský karnevalový rej s Václavem Upírem Krejčím