Jízdní digitalizační řád. Tak Český telekomunikační úřad nazývá přechod od analogového vysílání k digitální televizi. Pokud by ke změně došlo v roce 2010, mají se Karlovy Vary obávat, že zůstanou bez digitálního signálu? Ne, ale ano.

„Termín technického plánu přechodu na digitalizaci ještě není přesně stanoven. Nyní se do návrhu zapracovávají připomínky. Definitivní pokyn musí vydat vláda svým nařízením,“ vysvětlila Dana Merklíková, mluvčí Českého telekomunikačního úřadu.

Podle Lubomíra Suji z téže společnosti lze názor, že by 1,5 milionu diváků přišlo o televizní signál, vnímat jako nátlak na státní orgány, aby vyhověly některým požadavkům. „Lidé by se neměli obávat, že zcela přijdou o možnost příjmu televiziního vysílání bez upozornění, protože před skončením analogového vysílání bude kampaň, v níž budou informace veřejnosti detailně popsány,“ vysvětlil. Pro Karlovy Vary bude podle Suji dominantní vysílač Krašov.

Podle Českých radiokomunikací, které vlastní nejdůležitější síť televizních a rozhlasových vysílačů v Česku, je ale reálný termín přechodu na digitalizaci rok 2011 s následným vypnutím analogové sitě v roce 2012.

„Do roku 2010 nelze z technických důvodů v některých lokalitách vystavět digitální síť odpovídající úrovně. V důsledku toho by divák byl svědkem lokálních výpadků televize nejen v Karlových Varech. Zájmem Českých radiokomunikací je zajistit plynulý přechod z analogového na digitální vysílání. Řešení, které navrhujeme, zaručí všem divákům nerušený příjem televizního vysílání s minimem komplikací,“ uvedla Marie Fianová, mluvčí Českých radiokomunikací.

Celkové náklady na digitalizaci jsou odhadovány na více než jednu miliardu korun.