Vítězství kompromisu. Do těchto dvou slov se dá shrnout konec vleklé krize v karlovarské nemocnici a protesty lékařů i zdravotního personálu proti počínání manažerů a politiků, kteří podle nich přivedli nemocnici téměř do finanční i personální záhuby. Dohoda, kterou doktoři s hejtmanem Josefem Pavlem (ODS) uzavřeli, si ovšem vyžádala ústupky z obou stran.

Lékaři se vzdali požadavku na zrušení fúze nemocnic, což bylo a je pro kraj nepřijatelné, a hejtman Pavel prý za to splní všech pět ze šesti požadavků, které mu zdravotníci předložili. Forenzní audit na hospodaření krajské nemocnice už kraj zadal, a to na čtyři roky zpět, souhlasí i s odvolání představenstva a dozorčí rady a je ochoten se zamyslet i nad chybnou optimalizací zdravotnictví v kraji.

Hejtman znovu veřejně slíbil, že k privatizaci nemocnic nedojde. „To vyvrací i fakt, že do ní hodláme investovat půl miliardy. Kdybychom připravovali privatizaci, hledali bychom spíše někoho, kdo by nám peníze přinesl,“ uvedl hejtman.

Dohodu potvrdil jak Stanislav Kubín, který přijal funkci zdravotního ředitele krajské nemocnice a při dohadování s krajem lékaře zastupoval, tak hejtman Pavel. Písemný dokument o složení zbraní ovšem neexisutuje. „Je to džentlmentská dohoda před řadou svědků,“ konstatoval Pavel.

Shodu lékařů s krajem potvrdil i lékař Stanislav Kubín. „Krize v nemocnici byla velká a strach zaměstnanců je tady stále. Nyní se je budeme snažit uklidnit a situaci mírnit,“ uvedl Kubín.

Jeho slova potvrdil i Filip Bereger, předseda Lékařského odborového klubu karlovarské nemocnice. „Dohoda je akceptovatelná a jsem rád, že v Karlových Varech zůstane nejen nemocnice, ale především její personál. A v jejím čele bude stát někdo, kdo si vše pohlídá, tedy zdravotní ředitel Stanislav Kubín. Ten bude naším hlídacím psem, aby se vše podařilo,“ uvedl Bereger.

Lékaři přesto zůstávájí ve střehu. „Na vlastní oči a uši jsem se chtěla přesvědčit, že kraj ústy hejtmana slíbí dodržení všech bodů uzavřené dohody a že budeme moci dál pracovat v zaběhlých týmech,“ uvedla Alena Lomogová–Švabčíková, vrchní sestra interny.

Všech 263 výpovědí lékařů a zdravotních sester ovšem dál zůstává v advokátní úschově. Personál nemocnice je stáhne až po jednání mimořádného krajského zastupitelstva 24. ledna. Ředitelem karlovarské nemocnice zůstává Jiří Štefan, který potvrdil, že tuto funkci skutečně přijímá.

Krize krajského zdravotnictví:
Dodávku léků do nemocnice prý řídila Česká zdravotní (16.1.2008)
Z karlovarské nemocnice chce odejít přes dvě stě padesát lidí (15.1.2008)
Hejtman Pavel: Skutečné důvody protestů karlovarských primářů (15.1.2008)
Davy lidí bojovaly za nemocnici (10.1.2008)

Zdravotníci jdou do voleb (17.1.2008)
Fojtík chce řešit věcné problémy nemocnic (18.1.2008)