Milion euro získaly v roce 2006 Karlovy Vary a s nimi další čtyři další evropská města v rámci projektu Thermae Europae z evropského programu Kultura 2000. Úspěch se lázním téměř vymstil. Podle odborníků na evropské dotace jako garant projektu Karlovy Vary naprosto selhaly. „Peníze jsou vypláceny soukromým firmám na faktury bez objednávek, zakázky jsou realizovány bez výběrových řízení a bez jakékoliv kontroly,“ uvedl dobře informovaný zdroj obeznámený se způsobem proplácení bruselských peněz radnicí.

Vloni v říjnu vyplatil například finanční odbor magistrátu bečovské firmě Laverna Romana, s níž radnice na tento projekt uzavřela mandátní smlouvu, téměř 12 tisíc euro za brožuru o lázeňství. Dalších téměř 15 tisíc jako padesátiprocentní zálohu si firma vyfakturovala za přípravu webových stránek projektu.

„S proplacením těchto peněz nesouhlasím a jejich čerpání jsem nepodepsala. Původní faktura navíc zněla na pouhých padesát tisíc korun. Laverna Romana má mandátní smlouvu jen na organizační, koordinační a ekonomické zajištění projektu a na pořádání seminářů. Podle mě by tato firma měla peníze městu vrátit,“ uvedla zastupitelka Monika Makkiehová (ODS), původní manažerka projektu, která byla současným vedením radnice z této funkce loni v prosinci odvolána.

Pochybnosti, zda jsou peníze vypláceny správně, má i vedení radnice. „Právní analýzu jsme zadali nezávislé právní kanceláři a na celý projekt svoláme mimořádné zastupitelstvo,“ prohlásila primátorka Veronika Vlková (ODS).

Obavy má i opozice. „Vloni jsem požadoval smlouvu mezi Bruselem a městem. Nemám ji dodnes. Proto žádám, aby radnice předložila rozpočet, za co bylo přes šest milionů korun vloni utraceno a harmonogram připravených akcí i s podrobným rozpočtem,“ uvedl Jiří Kotek (SNK–ED).

Šéf Laverna Romany Tomáš Nešpor však namítá, že pro Brusel jsou vyiinkasované peníze za zakázky v pořádku. „Co se týče internetových stránek, domnívám se, že spadají do předmětu činnosti, které jsou obsaženy v mandátní smlouvě. Kdybych je neudělal já, dodnes je nikdo nezřídil,“ tvrdil Nešpor a dodal, že stránky za osm set tisíc korun byly částečně vytvořeny lidmi okolo firmy Laverna Romana, na část z nich byli najati odborníci.

Díky návrhu opozice se plánem výdajů a harmonogramem akcí projetku budou zastupitelé zabývat na mimořádném jednání. Do konce letošního května má navíc město říci, za co utratí dalších šest milionů korun z projektu.

Ivana Kalinová / Jana Kopecká