Fojtík pracoval dříve na finančním ředitelství, deset let u policie v útvaru hospodářské kriminálky. Působil jako ředitel sokolovské polikliniky a naposledy jako ekonomický náměstek ředitele karlovarské nemocnice. Žije v Sokolově, je ženatý a má dvě děti (5 a 8 let).

„Upřímně říkám, že jsem z vyústění krize v nemocnici překvapen… Zatím příjemně. Prvním cílem nového vedení budou tři základní věci. Na prvním místě zůstávají zájmy pacientů, tedy naše povinnost udržet stávající úroveň zdravotní péče. Za druhé je to stabilizace zaměstnanců včetně kvalitního systému zaměstnaneckých výhod a v neposlední řadě je to ekonomika. Zde bych chtěl hledat úspory zejména v materiálních nákladech i ve službách. Využít synergického efektu nákupu a objednávek. Bohužel nezačínáme s čistým stolem,“ řekl Fojtík.

Ten se už ale nechce zabývat minulostí a spoléhá na nezávislý audit i orgány činné v trestním řízení. Kritizoval minulý management také za to, že se problémy řešily v minulosti ve vztahové a nikoliv věcné rovině.

„Chceme co nejdříve navštívit Sokolov i Cheb. S doktorkou Procházkovou i inženýrem Kastnerem chci jednat a řešit věcnou podstatu problémů. Nechceme jako bývalý management kastovat nemocnice na Vary, Sokolov a Cheb. Rivalita by byla zničující, chceme spolupracovat.“ Fojtík také naznačil nejbližší cíle, které je třeba zrealizovat. V Chebu má vzniknout multioborový JIP a dojde k centralizaci ambulancí. V Sokolově dojde k vybudování centrálního příjmu a v Karlových Varech se začne se stavbou pavilonu akutní medicíny.

„Některé zdánlivé maličkosti lze řešit hned. Třeba čekárna před chirurgickou ambulancí v karlovarské nemocnici, kde se skoro stydím projít. A přitom by stačilo třeba jen nově potáhnout ty lavice z potrhanou koženkou. Prostředí totiž působí jak na pacienty, tak i na zaměstnance,“ řekl Fojtík, který při svém nástupu do karlovarské nemocnice před rokem odmítll nové vybavení kanceláře. „Považuji to za dobrý zvyk, vybavit svoji kancelář až poté, co budou vybaveni ostatní.“

V komunikaci s výkonným ředitelem Janem Ferencem problém nevidí: „Měl sice nešťastné vyjádření, ale jak jsem ho měl možnost zatím poznat, jedná věcně, má mnohaleté zkušenosti z řízení nemocnice a hlavně umí naslouchat. Staré vedení nikdy do nemocnic ani nevkročilo. Když přijel Ferenc, rozběhl se po baráku a zajímal se o to, co se kde děje.