S velkým zájmem a potěšením jsem se dočetl, že karlovarský magistrát chystá na příští rok rekonstrukci jedné z nejzanedbanějších dopravních tepen města Sokolovské ulice. Co mě ale přitom zvedlo ze židle, byla slova, kterými druhý muž města zdůvodnil prostou skutečnost, že cyklisté přitom i tentokrát vyjdou zkrátka. „Veškerá cyklistická doprava je směrována na už existující stezku podél Ohře. Z té se pak mohou kolaři dostat do míst, kam potřebují,“ prohlásil náměstek karlovarské primátorky Petr Keřka.

Zapomněl ovšem dodat, jak se tam mají dostat. Snad si pan náměstek představuje, že mají vzít kolo na ramena a na tu dejme tomu Sokolovskou je donést? Nebo mají kličkovat mezi auty? Nebo jet po chodníku a riskovat pokutu?

Dovolil bych si navrhnout jednu úpravu, která by ve svém důsledku přinesla městu miliony. Stačí přitom málo. Nasměrovat veškerou ´pěší dopravu´ na nějakou už existující stezku podél Ohře, odkud se pak mohou pěší dostat do míst, kam potřebují. A můžeme po celém městě zrušit chodníky! Že je to pitomost? No jistě! A to s tou cyklostezkou ne?

Co se týká dopravy, udělalo se toho v Karlových Varech za posledních pár let dost. Průtah třeba máme, že musí být vidět i z vesmíru (vsadím celý důchod, že nejpozději za pět let už se bude mluvit o tom, že kapacitně nestačí a začne se projektovat něco ještě obludnějšího). Že by ale někdo udělal něco pro lidi, kteří by rádi do práce (do školy, za nákupem…) jeli na kole, jsem si ještě nevšiml. Přitom by často stačilo, vyhradit jim červeně natřený pruh mezi chodníkem a jízdní dráhou, případně na chodníku. Tak jako to dělají v jiných evropských městech (stačí si zajet do Drážďan). Možná by pak i v centru Karlových Varů ubylo aut, která tu za neustálého vypouštění smradlavých zplodin jezdí kolem dokola v marné snaze najít místo na zaparkování.