Za normálního stavu věcí by karlovarští lékaři a zdravotnický personál léčili v klidu fungující a prosperující nemocnice. Lékaři a zdravotníci nesloučili nemocnice v kraji a nezpůsobili milionové ztráty v hospodaření.

Lékaři a zdravotníci léčili, a teprve po zjištění, že situace kolem nich přestává být normální, vstoupili do hry o „svoji“ nemocnici. Za normálního stavu věcí lze souhlasit s výrokem hejtmana, že lékaři mají léčit a nemluvit do řízení managementu. Dnes už ale i on nahlas přiznává, že řízení KKN Českou zdravotní skončilo fiaskem, a že tedy situace rozhodně normální není.

Hejtman Pavel učinil první krok, když se v pondělí sešel s karlovarským primářským sborem a přes dvě hodiny s ním jednal… A co dál? Možná by to chtělo provětrat krajské politiky zodpovědné za zdravotnictví, udělat změny v představenstvu a nabídnout karlovarským primářům něco, co se neodmítá. To by jistě celou situaci zklidnilo a vrátilo do normálu. Lékaři a zdravotníci by zase mohli v klidu léčit. Je tu ale i černý scénář, kdy si nový management i krajské politické vedení prosadí silou moci to své. Tady ale končí normální i nenormální stav věcí a začíná normalizace.

Takže, jak dál?