Za krizi v karlovarském zdravotnictví nenese odpovědnost nikdo z politiků a ani jeden z nich nehodlá odstoupit z funkce.

Návrh opozice na odvolání rady kraje, která zároveň supluje valnou hromadu Karlovarské krajské nemocnice (KKN), a radního pro zdravotnictví Jiřího Mutinského zastupitelé odmítli.

“Kdo převezme zodpovědnost za devadesátimilionový schodek v hospodaření nemocnice? Co jste udělali vy, aby tento stav nenastal?“ požadoval odpověď od radních zastupitel Jan Horník (ED).

Hejtman Josef Pavel (ODS) sice připustil, že krajští radní udělali chyby, ale také dodal, že ztráty musí prokázat až zadaný forenzní audit na hospodaření KKN. “Nepovedlo se zadání na management nemocnice, které jsme si dali. Nikdy jsem neřekl, že jsme neomylní. Za sedm let je to poprvé, kdy máme problém,“ zdůraznil hejtman. Ten zároveň doufá, že budou konat i orgány činné v trestním řízení.

Trestní oznámení kvůli předraženým nákupům a nehospodárné řízení nemocnice už podal člen dozorčí rady Tomáš Pospíšil. Druhé podala Česká zdravotní, a to adresně na ředitele karlovarské nemocnice Jiřího Štefana.

Krajský zastupitel za KSČM Josef Murčo k šokujícímu propadu hospodaření nemocnic poznamenal, že neznamenal ani náznak ochoty kraje za tento tristní stav přijmout odpovědnost. „To je špatný začátek i pro nově jmenovaný management nemocnice,“ zdůraznil Murčo. Opoziční zastupitelé zároveň zdůraznili, že za poslední dva roky neobdrželi žádné materiály o hospodaření nemocnic, ačkoliv je po radě kraje pravidelně požadovali. „Je hrozné, co nyní o hospodaření víme, ale možná je horší to, co zatím nevíme,“ uvedl Murčo.

Palbě dotazů a kritiky čelil i krajský radní pro zdravotnictví Jiří Mutinský (ODS). Tomu opozice vyčetla netransparentní a účelové výběrové řízení na management krajské nemocnic, které vyhrála Česká zdravotní. „Za to musí někdo nést odpovědnost, a musí to být rada kraje. Doufám, že k tomu takto přistoupíte,“ řekl na Mutinského adresu krajský zastupitel Jaroslav Růžička (ED).

Zastupitelé až do večerních hodin diskutovali.

Další informace zítra.

Ivana Kalinová / Jana Kopecká