Ještě na přelomu milénia měly Karlovy Vary pouze klasické téčkové křižovatky či ty řízené semafory. Zlom nastal až v roce 2001, kdy se začal stavět velký kruhový objezd U Solivárny, který tak nahradil snad nejproblématičtější křižovatku v lázeňském městě.

„Byla to hnusná křižovatka, od Zwerimexu se nedalo vůbec vyjet, kolony aut stály mnohdy až k dětské poliklinice. Vzpomínám si, že jako začátečnice za volantem jsem jednou omylem vjela i do protisměru,“ zavzpomínala Alena Pokorná.

Po jejím zprovoznění si řidiči hodně oddychli. Místo se totiž stalo rázem snadno průjezdné ze všech směrů.

Pak přilšy na řadu další kruhové křižovatky, jejichž realizace byla mnohdy spojena s výstavbou hypermarketů. Šlo třeba o dva kruhové objezdy u Teska, další byl postaven u Baumaxu, další u Globusu v Jenišově, kde zároveň přibyla i velká okružní křižovatka na dnes už bývalým hlavním tahu z Karlových Varů do Prahy.

Před třemi roky přibyla v lázeňském městě další, a to opět kvůli stavbě hypermarketu, tentokrát Intersparu . Do této doby bylo kruhových objezdů v Karlových Varech sedm. S realizací karlovarského průtahu však došlo na výstavbu dalších, tím prvním a nejzásadnějším je bezesporu křižovatka u Kauflandu, která nahradila semafory. I když se s ní začalo už před dvěma lety, otevřena bude až letos na jaře.

Nyní dostává vnitřní část objezdu už pevné obrysy, řidiči ale musí stále jezdit kolem něj po proviozorní komunikaci. Dvě další kruhové křižovatky vznikly na samotném průtahu při vjezdu do Staré Role. Vloni na podzim byl otevřen také důležitý kruhový objezd v Tuhnicích, který je napojen na nové přemostění přes řeku Ohři do Rybář. Most na druhé straně je zakončen rovněž okružní křižovatkou a další vzniká místo té řízené semafory u bývalé skatehaly.

Do současné doby tak bylo ve městě jen za sedm let realizováno či se ještě buduje dvanáct kruhových objezdů. A další mají brzy přibýt.

Konkrétně ten u bývalé skatehaly financuje město ze svého rozpočtu. „Bude stát šest a půl milionu korun a podílí se na něm sdružení firem, které staví průtah. Tato nová křižovatka by měla být dokončena letos v květnu,“ uvedl mluvčí radnice Jakub Kaválek.

Podle šéfa karlovarské divize Ředitelství silnic a dálnic Radomila Havrdy by mohla být křižovatka dokončena už ale o měsíc dříve s tím, že bude mít čtyři větve. „Ve stejný termín by měl být dostavěn i objezd u Kauflandu,“ dodal šéf Ředitelství silnic a dálnic. Vedení města se chce pustit do výstavby dalších. Chce vyřešit problematickou křižovatku řízenou semafory u Becherovky.

„Půjde ale o velmi náročnou stavbu, a to i projektově,“ konstatoval Kaválek.

Dva další objezdy by měly vyrůst i na Sokolovské ulici, a to u Dragonu a u archivu poblíž Chopperbaru.