Jestliže včera se proti praktikám Jana Ference, nového ředitele Karlovarské krajské nemocnice, postavili primáři a podali hromadnou rezignaci, dnes už je hlasitě podpořili nejen další lékaři, ale i zdravotní personál. Rezignovala vrchní sestra Alena Lomogová–Švabčíková a přidali se i lékaři. Z devatenácti doktorů interny jich podalo výpověď sedmnáct. Situace v karlovarské nemocnici tak vygradovala.

A proč se lékaři bouří? “Chceme zabránit odchodu stávajících odborně i morálně schopných primářů naší nemocnice. Chceme vědět, kdo, jak a proč vybral Českou zdravotní do čela Karlovarské krajské nemocnice. Požadujeme provedení auditu hospodaření od doby instalace akciové společnosti, do níž byly sloučeny tři nemocnice v kraji, tyto výsledky zveřejnit a vyvodit konkrétní odpovědnost za finanční propad,“ uvedl lékař Filip Berger, předseda Lékařského odborového klubu, který včerejší shromáždění lékařského personálu v karlovarské nemocnici svolal.

Karlovarští lékaři, které podporuje i chebská nemocnice, navíc požadují zrušení Karlovarské krajské nemocnice, a. s. „Nechceme ji. Jde jen o vyhazování peněz za nové nadbytečné ředitele a 'jiné služby'. Chceme návrat k právnímu stavu před založením této společnosti a veřejný slib hejtmana Karlovarského kraje Josefa Pavla, že nejde o připravování půdy pro privatizaci nemocnic našeho kraje do rukou společnosti Agel,“ zdůraznili lékaři.

„Chceme, aby nemocnice fungovala ve prospěch pacientů, ne politiků,“ řekla bývalá vrchní sestra.

Lékaři se bouří…

Naprosto žádnou šanci vysvětlit názory, návrhy a podněty prý nedalo lékařům vedení Karlovarského kraje. „Naopak, celá situace vyústila v personální likvidaci nejkvalitnějších lékařů. Tím jsme znepokojeni a chceme tomu zabránit. Pohybujeme se v zabijáckém kruhu,“ uvedli lékaři karlovarské nemocnice. Ti na podporu primářů odmítli v letošním roce sloužit přesčasové hodiny.

„Je to jediný způsob, jak dát legitimně podporu najevo. Nelíbí se nám levárna, která se podle nás v nemocnici děje. Jde o veřejný majetek a veřejné finance. Ten se rozkrádá a my se cítíme morálně zodpovědni. Nemůžeme proto pracovat pod hlavičkou tohoto zřizovatele, jakým je Karlovarský kraj,“ dodali lékaři. Poukázali i na nelidské zacházení a obrovský tlak, který je vyvíjen na členy dozorčí rady. Na tuto funkci už rezignoval Jan Bureš, zatímco lékař Tomáš Pospíšil je stále jejím členem. „Opakovaně jsme na všechny problémy upozorňovali, ale pouze jsme se mohli vypovídat. Na naše podněty nikdy nebyl brán zřetel, vždy jsme byli přehlasováni,“ uvedl Tomáš Pospíšil, který se vzdal primariátu na kožním oddělení a odešel na rodičovskou dovolenou. Členem dozorčí rady ovšem zůstane.

„Budu mít více času a přístup k informacím. Vždy jsme jednali za lékaře všech tří nemocnic, nikdy jsme si neusurpovali právo mluvit pouze za karlovarské lékaře. Dozorčí rada ale neřešila problémy ve zdravotnictví s dostatečnou razancí“ zdůraznil Pospíšil.

Obavy o vývoj nemocnice sdělila přítomným i bývalá vrchní sestra Alena Lomogová–Švabčíková. „To,, jak vedení nemocnice zacházelo s primáři, připomíná normalizaci. Vzdělaní a nepohodlní lidé byli tehdy odejiti na méně atraktivní pracovní místa, končili v kotelnách a kriminálech. Byli prostě politicky nepohodlní. Nemocnici přece nemohou ovládnout politici, jak nám naznačila Věra Procházková (ředitelka sokolovské nemocnice, pozn. red.). Zdravotní sestry nejsou ovce, které čekají na pár drobných, jak se vyjádřila,“ doplnila bývalá hlavní sestra.

Dotaz z pléna, jak rozsáhlá je ztráta nemocnice a zda skutečně docházelo k finančním machinacím, odpověděl Jiří Fojtík, ekonom nemocnice. „Nemohu mlčet a nerozumím tomu. Lidé, kteří poukázali na problémy nemocnice, mají kvůli tomu odejít? Hospodaření nemocnice se neslučovalo s péčí řádného hospodáře a to prokáže pouze nezávislý audit,“ uvedl Fojtík.

Související:
Problémy ve zdravotnictví aneb: Malá rekapitulace…
Pohovor ředitele s primáři skončil totálním debaklem
Lékaři se obávají zániku nemocnice
Vyjádření lékařů a sester interního oddělení
Hrozí nemocnici agonie?