Krajské letiště na Olšových Vratech se v nadcházejících letech bude stále rozvíjet. Už nyní se přitom uskutečňuje jeho nákladná modernizace, která je rozdělena do několika etap. Stále však slouží především charterovým letům, které využívají hlavně ruští klienti k přepravě do západočeských lázní. Letos přibyly chartrové lety do turecké Antalye a řeckého Rhodu. Vedení kraje má ale eminentní zájem prorazit také do západní Evropy.

Jak bude však karlovarské letiště vypadat za dvacet, za čtyřicet let? Právě to se snaží vedení kraje řešit ve výhledové územní studii rozvoje a využitelnosti areálu na období let 2025 až 2050. „Projekt, který bude stát milion sto padesát tisíc korun, musí vycházet ze všech územních dokumentací, a to jak krajské, tak i města Karlovy Vary. Tyto materiály musí na sebe navazovat,“ uvedl náměstek hejtmana Jan Zborník (ODS).

Výhledová studie bude například obsahovat možnost využití plochy kolem letiště, přístupových komunikací či možnost výstavby prostorného parkoviště.

„Všechny tyto věci musí být zahrnuty do územních podkladů. V těch se mimo jiné také objeví, jak napojit silnici 1/6 na R/6, jak dostat na letiště zemní plyn, jak se budou čistit odpadní vody z odletové a příletové dráhy či jak dopravit na letiště větší množství energie pro případný nárůst počtu letadel,“ doplnil karlovarský hejtman Josef Pavel (ODS).

Výhledová dokumentace bude pochopitelně také obsahovat rozvoj služeb na letišti. Zatím však o ně není zájem. „Jde například o hotel, jehož výstavbu ale teď neřešíme. Není po něm totiž předmětná poptávka. I přesto by však pro něj mělo být na letišti v dokumentaci vyčleněno místo,“ dodal hejtman Pavel.