Zároveň zahajuje i výstavba zcela nové budovy. Tyto práce, důležité pro budoucnost letiště, se dělají přímo za provozu.

Potvrdila to Jana Pavlíková, mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje. „Úprava stávající budovy je důležitá proto, aby se dostálo schengenským dohodám. Ty vyžadují, aby bylo možné odbavovat zvlášť cestující ze zemí schengenského prostoru. Je potřeba také zajistit dostatečný komfort cestujícím,“ vysvětlila mluvčí. Do modernizace odbavovací haly investuje Karlovarský kraj přes 18 milionů korun. „Realizace stavby se dělá za plného provozu letiště a vyvolává vysoké nároky jak na provozovatele letiště, tak na dodavatele stavebních prací. S tímto postupem výstavby bylo počítáno již ve stadiu projektové přípravy,“ ujistila Pavlíková.

Dnes bude na letišti zahájena také stavba nové odbavovací haly. „Nová odbavovací budova je navržena s důrazem na komfort pro cestující a provozní potřeby činnosti letiště. Ty odpovídají standardům mezinárodního letiště s přihlédnutím k významu regionu,“ sdělila krajská mluvčí.

Náklady na tuto výstavbu kraj vyčíslil zhruba na 98 milionů korun. Krajský úřad však zažádá o dotaci z regionálního operačního programu ve výši 87 milionů korun. „Po dokončení prací bude letiště odbavovat rostoucí počet cestujících. Kapacita se výrazně zvýší,“ dodala mluvčí.