O dvě koruny podraží nepřestupná jízdenka městské hromadné dopravy v Karlových Varech. Změny jsou připraveny i v dalších tarifech MHD. Návrh na zdražení předložilo majoritnímu vlastníkovi, tedy karlovarské radnici, vedení akciové společnosti Dopravní podnik Karlovy Vary po čtyřech letech stabilních cen.

„Firmu ke zdražení přiměl trvalý nárůst pohonných hmot, náhradních dílů i mezd zaměstnanců. Současnou hodnotu jízdenek tak už nelze udržet ani za cenu úsporných opatření v podniku. Tato už prostě nejsou možná,“ uvedl náměstek primátorky Petr Keřka (ODS).

V současné době činí dotace radnice do MHD přibližně 64 milionů korun. V případě, že by se lístky nezdražily, musel by magistrát finanční injekce Dopravnímu podniku zvýšit na nejméně 67 milionů korun ročně.

Nejzásadnější změnou v rámci zdražování jízdného je dále zrušení bezplatných jízd pro důchodce nad sedmdesát let. Ti budou nyní platit, stejně jako senioři do 70 let, 140 korun za měsíční jízdenku.

„Jde o formu sociální solidarity s rodinami, ve kterých jezdí často i všichni jejich členové městskou hromadnou dopravou. V případě, že by mohli důchodci starší 70 let platit v MHD za celý rok opět pouze 50 korun, jak tomu bylo do nynějška, museli bychom výrazněji zvýšit ceny jízdného právě pro zmíněné rodiny s dětmi. Ty kupují jízdenky nejen pro dospělé členy, ale i své školou povinné děti včetně studujících,“ vysvětluje strategii návrhu růstu cen náměstek primátorky Tomáš Hybner (ČSSD).

Právě ČSSD měla ve svém minulém volebním programu zachování bezplatné MHD pro důchodce starší 70 let. „V současném volebním programu tento návrh nemáme. Museli jsme reálně zvážit neustálý nárůst vstupů v rámci Dopravního podniku. Zrušením bezplatných jízd pro staré lidi jsme se snažili kompenzovat drastičtější zvýšení jízdného pro rodiny,“ dodává Hybner.

Děti od šesti do patnácti let tak nyní zaplatí měsíčně místo sto dvaceti korun sto čtyřicet korun, dospělým podraží měsíční jízdné z 300 korun na 330 korun. Sto čtyřicet korun budou platit studenti od patnácti do šestadvaceti let a všichni důchodci. Čtvrtletní jízdenka bude stát dospělého místo sedmi set korun 770 Kč.