Do konce letošního roku by měla z mapy města zmizet bývalá mlékárna Intermilk na Čertově ostrově. Rozpadlý a zdevastovaný areál by se měl proměnit ve výstavní bytovou čtvrť se službami, kterou doplní nové obchodní středisko Lidl.

Do té doby ovšem lidé v okolních domech budou čelit hluku a prachu, nezbytným problémům demoličních prací a následné výstavby.

„S pracemi skončíme 31. prosince letošního roku, což je pro nás opravdu šibeniční termín. Původně jsme měli končit až v lednu,“ uvedl Josef Lexa z firmy LB, která demolici mlékárny provádí. „Když jsme se pustili do prvních objektů, byl to humus. Opuštěný areál si vyhlédli bezdomovci a měli jste vidět, jak to tady vypadalo,“ dodal stavbyvedoucí. Na staveništi nyní od ranních hodin do sedmnácté hodiny odpoledne burácí několik strojů. „Musíme pracovat včetně sobot a nedělí. Už jsme zaregistrovali několik stížností, ale jinak to nejde. Termíny jsou dané a v lednu nás vystřídají stavaři,“ vysvětlil Lexa.

Areál bývalé mlékárny nejprve město zakoupilo, pak ale od záměru investice ustoupilo a znovu prodalo firmě Imobilia Tre. Investor zde chce postavit dvě stě nových bytů a část pozemků převede na společnost Lidl. Nový supermarket bude stát blíže ke čtvrti Drahovice, bytové domy budou v zadní části areálu. Tuto poslední verzi stavebních plánů už posvětila i krajská hygienická stanice a investor získal i stavební povolení.

Se souhlasným stanoviskem k investičnímu záměru ovšem právě hygienici dlouho váhali. „Největším problémem byl hluk. Investor se zavázal k tomu, že před vydáním kolaudačního rozhodnutí povolí měření hluku v bytech a hluk se zde bude měřit i průběžně,“ vysvětlila podstatu sporu Jitka Landová, ředitelka krajské hygienické stanice.

Součástí dohody mezi investorem a hygieniky je i výstavba protihlukové stěny v zadní části areálu, kde budou stát bytové domy. Podle ředitelky hygienické stanice Landové je umístění supermarketu v přední zóně lokality výhodné i vzhledem k tomu, že auta, která ho budou zásobovat, nebudou jezdit přes celý Čertův ostrov a rušit lidi.