Obavy praktických lékařů z Karlových Varů se naplnily. Moravská společnost Moje ambulance tu skutečně otevře soukromou polikliniku, a to už velmi brzy.

Právní zástupce firmy Luboš Godina zatím nechtěl být konkrétní. Redakci Karlovarského deníku se ale přesto podařilo zjistit, kde bude soukromá poliklinika zřízena a kdy má být i otevřena.

Nové zdravotnické zařízení bude mít sídlo v areálu Zezan na křižovatce ulice kapitána Jaroše ve Dvorech. „Nejde o to, že má tato společnost o prostory zájem, už si je totiž pronajala, a to asi sto šedesát metrů čtverečních. Za čtrnáct dní se sem stěhuje. Otevírat má 1. března,“ informoval jeden ze spolumajitelů areálu, který si ale nepřál být jmenován. Podle něho bude poliklinika sídlit v budově číslo 1, tedy přímo u vstupu do Zezanu.

Moje ambulance však ještě nemá ani smlouvu s největší zdravotní pojišťovnou, VZP, ale zatím nedostala ani registraci od krajského úřadu. „Smlouva ještě uzavřena nebyla. Na konci roku se konala pouze předváděčka, na které se potkal se zástupci společnosti náš ředitel a krajský zdravotní rada,“ konstatoval Petr Svoboda z VZP.

Jeden z členů představenstva Mojí ambulance uvedl, že společnost už nabírá zaměstnance.„Máme už uzavřené smlouvy se zdravotníky, mezi nimiž jsou i lékaři. Ze současné vypjaté situace, která nastala v krajské nemocnici, netěžíme. Zatím jsme neuzavřeli smlouvu ani s jedním zdravotníkem, který by v nemocnici skončil,“ upřesnil.

Podle informací Deníku na nabídku Mojí ambulance, která skupuje soukromé ordinace praktických lékařů a z nich pak udělá své zaměstnance, zřejmě nekývnul žádný z karlovarských doktorů. „Je pravda, že to u mě zkoušeli, ale neuspěli. Více než o mou ordinaci, která se nacházela na Růžovém Vrchu, měli ale zájem o mé pacienty. Co vím, tak pro ně žádný z místních lékařů pracovat nebude,“ komentovala věc Iva Šindelářová, která před pár dny nastoupila do důchodu.

Zatímco krajský zdravotní rada i ředitele VZP jsou ze záměrů firmy nadšeni, protože podle nich vyplní mezeru v regionálním praktickém zdravotnictví, lékaři jsou na nohou. „Doktoři by u nich pracovali jako nádeníci a zisk z jejich práce bude mít Agel. Mám obavy, aby tu neordinovali lidé bez atestací. Jsme svědky totalitních praktik, které budou pokračovat. Je s podivem, že jim chce dát VZP smlouvu,“ dodal lékař a zastupitel za ČSSD Václav Larva.