Dva tisíce karlovarských maminek (asi tolik je tady dětí do dvou let) každý den řeší problém, jak bezpečně zaparkovat před nákupními centry.

Česká dopravní legislativa totiž zatím s parkovacími místy pro rodiny s nezletilými dětmi nepočítá. Maminkám to komplikuje život. Kvůli bezpečnosti svých dětí proto některé ženy volí nákupy spíš v menších obchodech v blízkosti bydliště.

„Raději nakupuji doma, na sídlišti v Tuhnicích. Máme tady menší obchody, kde si mohu dovolit nechat kočár u výlohy, protože na něj celou dobu vidím. Kromě toho, nyní, v období chřipek, nevystavuji dítě možné nákaze jako ve velkém nákupním centru. Tím se vyhnu i problémům spojeným s parkováním a bezpečností dětí na parkovišti,“ míní Renata Kusá z Karlových Varů.

Jiné mladé ženy, když už jedou do velkých center, si vybírají taková, ve kterých jsou nákupní možnosti nejpřijatelnější, včetně parkování.

Preferují přehledná bezpečná parkoviště. Vyhrazená místa pro řidiče s malými dětmi v Karlových Varech však má jenom nákupní centrum Tesco, a to v blízkosti vchodu do střediska.

U nákupního centra Varyáda nejsou žádná parkovací místa speciálně určená pro matky s dětmi. Parkování pro zdravotně postižené však podle předpisů nechybí. Nejinak je tomu u Hypernovy. „Parkování pro rodiny nemáme. S kočárky ale maminky mohou přirozeně do prostor centra,“ říká vedoucí manažerka Hypernovy Karlovy Vary Judita Plšková.

Podle Radky Kouřilové by se však parkovací místa pro rodiny hodila u každého většího obchodu. „Přivítala bych, kdybych mohla auto zaparkovat co nejblíž k obchodu. S tříletým dítětem a miminem v kočárku se špatně chodí přes celé parkoviště. také by bylo snažší, kdybych pak s nákupem nemusela tak daleko. Starší chlapec je hodně živý, jen tak tak ho člověk uhlídá, aby neskočil pod auto,“ říká mladá žena.

Naopak její kamarádka Pavlína Houdková z Karlových Varů si v tomto ohledu velké nároky nedělá. „Nepotřebuji žádné speciální parkování. Zato bych uvítala, kdyby bylo ve všech větších nákupních střediscích nějaké místo pro děti, dětský koutek,“ říká.

Také Zuzana Kramářová z Ostrova si dovede poradit. „Když jedeme na velký nákup, jezdíme vždy s manželem a na dvě děti společně stačíme. Vyhovovalo by nám spíš, kdyby byly v nákupních centrech zřízeny hlídané koutky pro děti, jak tomu je například v Anglii,“ říká.

Jediné místo, kde mají matky s dětmi svůj vyhrazený prostor, je prakticky ve všech větších nákupních centrech na toaletách. Tam jsou speciální prostory pro kojence včetně přebalovacích stolů, větších umyvadel a podobně. „Osobně to vítám. Je pro mě vhodnější, když si například v Interspaaru mohu v klidu dítě přebalit a umýt, než třeba to, zda mám možnost parkovat přímo u vchodu,“ hodnotí Miroslava Stehlíková z Karlových Varů.

Podobné potíže řeší i mladé ženy z Chebska. Jsou však i výjimky. Podle Jana Vávry ze sítě Spar, jejíž hlavní prodejna je v Chebu, jsou pro rodiny k dispozici širší parkovací místa 5,20 × 2,70 m oproti běžným 4,50 × 2,50 metrům. „Vycházíme tím vstříc právě rodinám s dětmi,“ dodal Vávra.

Karlovy Vary

TESCO: parkoviště pro rodiny s dětmi jsou vyhrazena blízko vchodu do nákupního centra
VARYÁDA: parkoviště pouze pro zdravotně postižené
HYPERNOVA: parkoviště jen pro zdravotně postižené
ALBERT: parkoviště jen pro zdravotně postižené