Rekonstrukci památkově chráněného objektu, Národního domu v Karlových Varech, brání soudní spor o určení vlastnictví. Tuto žalobu podal už před lety Ivo Ouřada, který si roky dělá na Národní dům nárok. Vedení města o zásadním soudním sporu ví prý až od roku 2006, přesto se informace o něm dostávají na veřejnost právě v momentu, kdy měla začít rekonstrukce Národního domu.

Podstatnou otázkou v celé kauze je, kdy byla tato žaloba podána – zda to bylo ještě před tím, než město objekt pronajalo pražské společnosti Eltodo, nebo to bylo až poté.

A právě v tom se informace rozcházejí.

Zatímco vedení města tvrdí, že Ouřada podal žalobu až 8. září roku 2006, ředitel karlovarského katastrálního úřadu Libor Tomandl hovoří o jiném termínu. Na katastru je totiž záznam o podání žaloby. „Oznámení o podání žaloby bylo na soud podáno 17. června roku 2005,“ uvedl včera ředitel katastrálního úřadu.

Pokud by tato informace byla pravdivá, pak Ouřada podal žalobu na určení vlastnictví ještě před podepsáním nájemní smlouvy mezi městem a společností Eltodo.

„Nájemní smlouva byla podepsána 21. července roku 2005. Město se o žalobě dovědělo v říjnu roku 2006, kdy byla doručena na radnici okresním soudem, Ten zástupce města vyzval, aby se k tomu vyjádřili,“ prezentoval stanovisko radnice její mluvčí Lukáš Pokorný.

Karlovy Vary už se jednou s Ivem Ouřadou soudily. V roce 2000 byl spor ukončen s tím, že právoplatným vlastníkem budovy je město.

Podle náměstka primátorky Tomáše Hybnera (ČSSD) jde nyní o to, že Eltodo nemůže kvůli plombě na objekt na katastru začít s rekonstrukcí. „Stavební povolení už Eltodo získalo, ale Národní dům na tuto společnost převést město kvůli této blokaci nemůže,“ uvedl Hybner.

Ivo Ouřada, který na město podal žalobu i o náhradu škody, se včera k celé záležitosti nevyjádřil. Přislíbil ale, že tak učiní v příštích dnech.

Jana Kopecká, Ivana Kalinová