Přestože si řada lidí neumí představit šálek kávy bez cigarety, Irena Večeřová, provozovatelka karlovarské kavárny Café In už před rokem a půl ve svém zařízení kouření zakázala. S dostatečným časovým odstupem tvrdí, že to bylo správné rozhodnutí, kterým zájem o kavárnu nijak neklesl.

„Ten nápad vznikl v podstatě náhodou. Měla jsem zdravotní problémy, a tak jsem po dobu léčení zakázala v kavárně kouřit. Lidé si na to postupně zvykli a sami mi navrhli, abych v zákazu pokračovala,“ konstatovala Večeřová. „Samozřejmě jsem měla nejdříve strach, že přijdu o hodně hostů, ale nic takového se nestalo. Mírný pokles se projevil na začátku a potom se vše vrátilo do normálu,“ dodala provozovatelka.

Podle ní mají s dodržováním zákazu problémy častěji kuřačky než kuřáci. „Muži jsou většinou disciplinovanější. Pokud mají chuť kouřit, tak chodí ven a nebo využívají terasu, kde kouření dovoleno je. Ženy naopak se začátku často překvapeně odcházely,“ doplnila Večeřová.

Přestože se majitelce zákaz kouření vyplatil, podle ní nebude jeho celkové prosazení nijak lehké.

„Myslím, že to nebude snadné. Pokud by takový zákaz měl vejít v platnost, tak by bylo potřebné, aby platil skutečně všude a nebyly výjimky. Nevím ale, jak se takový krok může projevit například v menších hospodách na vesnicích, kde jsou lidé zvyklí kouřit léta. Na druhou stranu je pravda, že je vše otázkou zvyku. Například v některých zahraničních státech, kde tento zákaz platí, se to nijak dramaticky v návštěvnosti hospod, restaurací ani kaváren neprojevilo. Dokonce i částečně vzrostla konzumace, protože lidé si nekrátí čas kouřením, ale dají si například více kávy,“ nastínila Večeřová.

Někteří návštěvníci hospod a restaurací by ke kuřákům tak tvrdí nebyli. „Raději bych byl, aby v těchto zařízeních byly oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky. To je podle mě nejrozumější a nediskriminuje to ani jednu skupinu. Je to dobrý kompromis,“ uvedl Karlovarák Stanislav Švarc.