Šest a půl tisíce kilometrů a čtyřistapadesát hodin. To je úspora, kterou podle karlovarské radnice přinese nový most spojující čtvrti Tuhnice a Rybáře. Včera byla tato stavba slavnostně otevřena.

„Podle dopravních odborníků je denní úspora skutečně takto vysoká. Most bude dle předpokladů využíván vnitroměstskou dopravou a výrazně jí ulehčí,“ potvrdil Jakub Kaválek, mluvčí radnice.

Podle něj je most, který projektoval Jan Procházka, unikátní stavbou. „Je určitě technicky nadstandardní. Byl konstruován speciálně pro území, kde je nutné počítat se zvýšením hladiny, tedy s náporem takzvané stoleté vody. Vozovka je nad řekou zavěšena na 32 lanech a dvou pylonech. Jeho výška nad tokem je 6 a půl metru a váha konstrukce se pohybuje kolem 2 a půl tisíce tun,“ informoval Kaválek.

Podle primátorky Veroniky Vlkové je zlepšení dopravní situace prioritou města. „Již před časem byl otevřen průtah a tato dokončená stavba je další krok k našemu cíli, jímž jsou dobře průjezdné Karlovy Vary a co nejlepší spojení města s okolím,“ zhodnotila Vlková.

Význam nové stavby pro dopravu v Karlových Varech si uvědomuje také Josef Pavel, hejtman Karlovarského kraje. „Před osmi lety jsem byl u toho, když se na těchto projektech začalo pracovat. Proto mě nyní těší, že se podařil udělat další významný posun ve zlepšení dopravní infrastruktury ve městě i kraji,“ prohlásil hejtman.

Sdružení stavebních firem Průtah silnice I/6 Karlovy Vary západ ještě čekají dokončovací práce. „Je potřeba dokončit ještě okružní křižovatky. Ta v Tuhnicích je už připravena a ještě nás čeká dokončení té v Rybářích. K tomu dojde na jaře roku 2008. Musíme totiž nejprve odklonit dopravu,“ potvrdil Jaromír Pešek, oblastní ředitel akciové společnosti Stavby silnic a železnic, která je členem zmíněného sdružení.