Jen minimálnímu počtu Čechů, kteří tráví lázeňský pobyt v Karlových Varech, proplácí léčbu zdravotní pojišťovny. V drtivé většině si jej hradí sami.

„Jsem po několika vážných ortopedických operacích. Za celá léta, kdy trpím bolestmi, mi praktický lékař ani nenavrhl ani nedoporučil lázně na křížek,“ říká důchodkyně Jiřina Málková z Karlových Varů a pokračuje: „Nevím, jestli se mu nechce vyplňovat formuláře nebo co. Nechápu to, vždyť nakonec lázně schvaluje revizní lékař a proplácí je pojišťovna,“ kroutí hlavou důchodkyně.

Prudký pokles počtu lidí, kterým hradí lázně pojišťovny potvrzuje drtivá většina karlovarských lázeňských domů.

„Přes padesát procent klientů jsou Rusové, Češi tvoří jen 0,9% našich hostů. A to jsou samoplátci. Myslím si, že v poklesu klientů z Čech hodně dělá i psychologie: lidem se nechce platit za něco, co mohou teoreticky dostat zadarmo,“ říká vedoucí ekonomického a obchodního úseku sanatoria Astoria Arjan Kazazis. Podle pacientů jde však opravdu jen o teoretickou možnost…

Prakticky žádní Češi nejezdí do sanatoria Trocnov. „U nás máme jen cizince, převážně z Ruska,“ potvrzuje ředitel Jaroslav Ovsík. Hodně Čechů, kteří si procedury platí sami, nebo jim je bez stravy a pobytu proplácí pojišťovny, jezdí do Alžbětiných lázní.

„Seženou si ubytování a stravování a u nás se mohou tři týdny léčit. Můžou jim být pojišťovnami propláceny až tři procedury denně. Stále víc je ale těch, kteří si léčbu platí sami. Jsou ochotni do svého zdraví investovat,“ informuje vedoucí lékařka zařízení Stanislava Maulenová.