„Proč jsme měli platit na pohotovosti na Nový rok s nemocnými dětmi devadesát korun, když jsme stejně předepsané léky nikde nemohli koupit,“ zlobí se Pavlína Tůmová z Karlových Varů. Je jednou z těch, kteří tvrdě kritizují poplatky za ošetření dětí i lékaře.

Podobný názor má i Marie Králíková, kterou jsme zastihli v karlovarské nemocnici. „Že platím já, to mi nevadí, třicet korun není tolik. A ani za den pobytu není devadesát korun tak moc. Zdá se mi však nemorální, aby se vybíralo, byť třicet korun, za to, že člověk přijde k lékaři s děckem schváceným horečkou. Zvedá se mi z toho žaludek,“ říká důchodkyně.

Pokud jde o zdravotní sestry v nemocnici, jejich názory na výběr plateb se různí. Vrchní sestra dětského oddělení Irena Dubská považuje za velký problém odpovědnost za vybrané peníze. „ Brání se tomu lékaři i sestry. Máme hodně práce v rámci své profese a ještě u toho hlídat pokladny, to asi nepůjde. Podle našeho názoru by bylo řešení přijmout odborné ekonomky na plné úvazky, které by se střídaly, a to i během víkendů,“ míní vrchní Dubská.

Podle sester na příjmové ambulanci chirurgického oddělení jsou lidé na poplatky třicet korun v běžné provozní době oddělení připraveni. Prý mají dokonce připravené i drobné peníze. Staniční sestra z traumatologické stanice chirurgického oddělení nechuť k podepisování hmotné odpovědnosti za vybírané peníze rovněž potvrdila. „Máme s tím prostě problém,“ řekla.