Západočeská policie se znovu začne zabývat smrtí sourozenců Radka a Davida Staškových. Chlapce přivedla na svět Antonie Stašková, která se přiznala k vraždě svého další ho syna, pětiletého Honzíka Rokose. Informace o zahájení vyšetřování potvrdila mluvčí karlovarské policie Zdeňka Papežová.

Radek Stašek přišel na svět v roce 1989, ale téhož roku zemřel. Radek podle babičky Soni Gubišové a tchýně Staškové zemřel na udušení. Druhorozený syn Staškové David se narodil v roce 1992, ani on se nedožil jednoho roku. Umřel údajně na zápal plic. „Radeček měl ale zlomenou ruku a žebra. Policie tehdy přistoupila na verzi, že se to stalo, když se ho matka pokoušela oživit,“ uvedla pro Deník babička Soňa Gubišová.

Ta vinu na tragické události smrti Honzíka Rokose, kterou jí prý už podsouvají, naprosto odmítá. „Druhorozenou Soňu jsem dostala do péče zmrzačenou a zmlácenou. Byla jsem ráda, že jsem ji matce vyrvala z náruče, tehdy jí byl rok. Trestní oznámení na Staškovou jsem nepodávala, protože jsem se obávala dalších komplikací ze strany matky. Ale že bych jí zachránila život? To nevím. Stašková se ke mně chovala vždy slušně, Soňu několikrát i navštívila, jednou jí poslala dárek k Vánovcům. Jinak o ní ale zájem neměla. Když jsem se dozvěděla o smrti Radečka, byla to pro mne těžká rána. Z toho si moc nepamatuji, vím jenom, že mě zdravotní sestra neustále uklidnovala,“ líčila soužití se snachou její tchýně.

Mezi oběma syny, v roce 1990, přivedla Stašková na svět právě dceru Soňu. Ta byla kvůli tomu, že ji matka týrala, svěřena do péče babičky. Rodina v té době žila v Nejdku, babička v Otročíně. Děti jsou tak pohřbeny v Nejdku. Od doby, kdy se potvrdily obavy otce Honzíka Romana Rokose, že matka svého syna zabije, se policie ocitla pod silnou kritikou. A to nejen kvůli tomu, že pátrání po uneseném chlapci podcenila, ale navíc právě i s ohledem na podezřelou smrt dvou prvních synů Staškové i týrání dcery.

„Případ smrti dvou z prvních dětí Antonie Staškové znovu otevřeme a budeme se jimi zaobírat,“ informovala mluvčí Papežová. „Pokud se objeví skutečnosti, které by vedly k zahájení trestního řízení, předáme záležitost kriminalistům z Plzně, kteří vyšetřují vraždy,“ dodala policejní mluvčí.

Pochybnosti se objevují však i kolem sociálních pracovnic, které měly už v roce 1992, kdy se narodil David, upozornit na to, že matce Staškové byla kvůli týrání v roce 1991 odebrána dcera Soňa, jež z toho má dodnes trvalé zdravotní následky.

Podle Jakuba Kaválka, mluvčího karlovarské radnice, eviduje sociální odbor radnice, oddělení péče o dítě pouze spis, a to na Soňu Staškovou. „Ta byla matce odebrána pro zanedbání péče, když jí byl rok a svěřena do výchovy babičce, bývalé tchyni Antonie Staškové,“ vysvětlil Kaválek. Ten dodal, že v prosinci loňského roku kontaktovali karlovarskou radnici policisté z Tábora, kteří požádali o tyto materiály. „Zřejmě v rámci pátrání po Honzíkovi Rokosovi,“ dodal Kaválek.

O týrání malé Soni, která se narodila Staškové jako druhé dítě, věděla i babička Gubišová. „Proto mi byla svěřena do péče a dodnes má psychické problémy. O Radečkovi, který se narodil v roce 1989, tedy rok před narozením Soni, vím jenom to, co mi řekla. Že když se dusil, snažila se ho oživit a proto měl chlapec zlámané ruce. Přesto zemřel. Jméno lékaře si nepamatuji, ale chodila s chlapcem na polikliniku do Nejdku. Pak se s mým synem rozešla a další dítě, Davida, který také do roka zemřel, už měla s někým jiným,“ uvedla Sonina babička.