Karlovarská zastupitelka Monika Makkiehová (ODS) včera nešetřila kritikou do vlastních řad. Zároveň i vysvětlila, jak to bylo s podepsáním mandátní smlouvy se společností Laverna Romana, kvůli čemuž nyní čelí trestnímu oznámení.

Podle vedoucí odboru auditu jste měla v říjnu roku 2006 právo tuto smlouvu podepsat. Navíc neprošla ani radou, ani zastupitelstvem. Jak to vysvětlíte?
V té době jsem byla lídrem projektu, proto jsem smlouvu podepsala já. Z Bruselu nám tehdy dokonce zaslali zpět smlouvu, kterou podepsal tehdejší primátor Roubínek, protože na dokumentu musel být můj podpis jako lídra. Na té smlouvě z října roku 2006 je navíc datum připsáno propiskou a není to mé písmo.

Co se týče toho, že smlouvu nikdo z odpovědných orgánů neschválil, tak k tomu uvádím, že veškeré materiály předkládá do rady vedoucí odboru a odpovědný náměstek je jen podepisuje. Zastupitelstvo tyto smlouvy neřeší. Co říkáte na samotné trestní oznámení?
Velmi mě to mrzí, protože to je rána z vlastní strany, ve které jsem už čtrnáct let. Kdybych o něm věděla, nenavrhla bych jmenování komise odborníků na tento projekt. Trestní oznámení na mě bylo podáno prostřednictvím vedoucího odboru auditu, který musel odejít od policie kvůli útěku Krejčíře. Já se ho nezaleknu. Doma bych si mohla skládat puzzle z toho, co se v Karlových Varech nyní děje.

Myslíte si, že atmosféra houstne a je horší než před lety?
Myslím. Je to historicky poprvé, co prožíváme takovou situaci a aroganci moci. Stydím se za to, že jsem v ODS, a to jsem v ní téměř nejdéle. Je to poprvé, co na jednání zastupitelstva přemýšlím, zda se nemám raději schovat pod stůl, abych se lidem nemusela podívat do očí. A tak se ptám, zda by nebylo lepší raději vyhlásit nové volby. Kdyby platil starý zákon o obcích, stačila by nám na odstoupení zastupitelstva jen jedna třetina, takto potřebujeme nejméně dvacet lidí.

Co říkáte na to, že město před časem zlegalizovalo smlouvu s Lavernou Romanou, ačkoliv sám šéf auditu i u ní zjistil pochybení?
Nepochopila jsem to. Měli jsme s radními dohodu, že smlouvu s touto firmou ukončí a bude vyhlášeno na tuto činnost výběrové řízení. Místo toho s ní byla naopak uzavřena nová smlouva, soutěž vyhlášena nebyla a firma dostala od města zpět 800 tisíc. Ty musela vrátit, protože tvorba webových stránek a tisk propagačních materiálů, které za tyto peníze udělala, nebyly předmětem smlouvy. Podle mě by bylo nyní nejlepší zastavit celé financování tohoto mezinárodního projektu.

Související: Kvůli projektu Cultura 2000 padlo první trestní oznámení