Rozpočet města Karlovy Vary je chybný. Zjistili to redaktoři Karlovarského deníku, když se zajímali o investice, které chce letos město vložit do oprav silnic. V kolonce kapitálových výdajů se totiž objevila položka: dofakturace výstavně sportovně kongresového centra za 76 milionů korun.

Prvotní vysvětlení radnice bylo, že jde zřejmě o stavbu obyčejného kruhového objezdu poblíž haly. Jenomže to by pak náklady ve výši 76 milionů korun byly hodně předražené. Odhalení přišlo později.

„Těchto 76 milionů je určeno na výstavbu haly a v žádném případě ne na komunikace. Jedná se o faktury za práce provedené koncem roku 2007, ale jejichž splatnost je až v roce 2008. Je to administrativní chyba, která nemá vliv na čerpání ani na účel výdaje,“ vysvětlil mluvčí magistrátu Lukáš Pokorný. Upřesnil, že chyba podle informací z odboru financí a ekonomiky vznikla selháním lidského faktoru při zpracovávání značného množství čísel. Na otázku, jakou verzi rozpočtu schvalovali loni v prosinci zastupitelé, mluvčí odpověděl: „Předpokládám, že šlo o tu stejnou.“

Rozpočet byl následně opraven, takže na internetu už je zveřejněn ten správný. Dofakturace na stavbu haly už je mezi výdaji na tělovýchovu a sport.

Opozice ale takovému vysvětlení nevěří. Je to již podruhé, co Deník během posledních čtrnácti dnů upozornil magistrát na to, že jeho výdaje nesouhlasí se skutečností. Poprvé se tak stalo kvůli knize o Karlových Varech, jejíž náklady byly ve skutečnosti nižší.

„O této položce ohledně haly jsem nevěděl. Je to pro nás silný impuls, abychom nyní vzali jednotlivé položky rozpočtu a kontrolovali, zda skutečně souhlasí,“ podotkl zastupitel Petr Kulhánek (KOA).

„Městu, respektive koalici, schází peníze na halu, a tak to ve mně vzbuzuje dojem, že má radnice tendenci schovat náklady na ni do různých dalších kapitol. Kolikrát se na to přitom přijde? Já osobně bych v tom pochybení úředníka neviděl. Už od začátku jsem totiž říkal, že náklady na halu budou mnohem vyšší, než se oficiálně říká,“ dodal Kulhánek.

Náměstek primátorky Petr Keřka (ODS) nebyl včera k zastižení. Podle radního Radka Nováka (ČSSD) nejde ale o žádný zásadní problém. „Vždyť peníze nikde nepřibyly, ani neubyly,“ poznamenal.

Podle Pokorného bylo 76 milionů korun schválená částka k proinvestování v roce 2007, vyfakturovaná má být až v letošním roce. „Peníze byly použity k dobudování skeletu tréninkové haly multifunkčního centra,“ upřesnil mluvčí.

Celkem bylo na karlovarském multifunkčním centru, jehož základy byly položeny už před rokem, prostavěno 320 milionů korun. „Profakturováno bylo zatím jen dvě stě pět milionů korun,“ dodal vedoucí odboru investic karlovarského magistrátu Daniel Riedl.

Letos je v rámci stavby haly v rozpočtu počítáno s částkou 350 milionů korun.