Dům Saxonia je jedním z nejstarších domů pod Jelením skokem v Karlových Varech. Tedy vlastně byl. Kvůli zahájené rekonstrukci už nemá střechu, stavbaři rozebrali i patro pod ní a z objektu, který se nachází v památkově chráněné karlovarské zóně, už zbyl pouze skelet.

Památkáři šílí, protože o částečné demolici Saxonie nebyli informováni, stavební úřad hraje mrtvého brouka a zhotovitelská firma Tima je přesvědčena o tom, že žádný zákon neporušila.

„My provádíme stavbu ze zásady podle platného stavebního povolení. Částečnou demolici jednoho patra si vyžádal havarijní stav budovy. Ten shledal horní patro nezpůsobilým a my jsme ze zákona povinni jeho posudek respektovat,“ uvedl ředitel Timy Zdeněk Kratochvíl. Podle něj se o demolici objektu nejedná, i když připustil, že pokud statik nařídí další ubourání zdiva kvůli zřícení domu, které by ohrozilo životy lidí, firma bude v bourání pokračovat.

Statik Petr Hampl ovšem uvedl, že žádný komplexní statický posudek na Saxonii nedělal. „Šlo pouze o dílčí posouzení jednotlivých konstrukcí,“ vysvětlil a odmítl se k Saxonii více vyjadřovat.

Jak ale včera sdělili zaměstnanci stavební firmy přímo na místě, Saxonie je určena k demolici. „Demoličák snad dostaneme,“ uvedl jeden z nich.

Podle zdroje blízkého radnici se už investor s žádostí o demoliční výměr obrátil. U Saxonie prý hrozí nebezpečí zřícení, což má údajně doložit i pozitivním statickým posudkem.

Bourání objektu ovšem zahájil prozatím načerno.

Podle vedoucí stavebního úřadu Ivany Doubové na tento objekt žádný demoliční výměr neexistuje. „Investor má vydané stavební povolení. Pokud ale statik shledá, že objekt je na spadnutí, pak nařídí jeho zabezpečení,“ uvedla Doubová s tím, že na objektu provede stavební úřad ihned kontrolu.

Z toho, co se v památkové zóně uprostřed lázní děje, jsou zděšeni památkáři. „O stavebních pracích na objektu jsme byli informováni a zahajujeme místní šetření. Jde o závažnější porušení zákona, protože Saxonie leží v chráněné památkové zóně,“ uvedl Lukáš Smola z Národního památkového úřadu.

Postupem firmy, která rekonstrukci objektu zahájila demolicí střechy a jednoho patra, jsou zaskočeni i pracovníci památkového oddělení karlovarského magistrátu. Ani ti o tak závažných stavebních zásazích v domě nebyli informováni.

Ze Saxonie na Jelením skoku má být luxusní penzion. Investorem je firma Saxon Group s ruským kapitálem. Vlastní ji rodina Zadorina z Rjazaně.

Z chování stavebníků jsou rozezleni i Karlovaráci, kteří na Saxonii sami upozornili.

„My si to nedovolíme. Vždyť když chceme v našich domech udělat jednoduchou stavební úpravu, musíme mít souhlas památkářů. Jinak nám hrozí pokuty,“ poukazují na shovívavost úřadů pro stavební firmy lidé, kteří žijí v centru lázní. Ti mají ještě v živé paměti památkově chráněný lázeňský dům Eboli, který stavbaři bez povolení téměř srovnali se zemí. Nyní je z něj luxusní klinika.

Ivana Kalinová / Jana Kopecká

Glosa: Jak bourat? Salámově