Absence školního hřiště. To bylo hlavním důvodem, proč se děti ze Základní školy na nábřeží Jana Palacha v Karlových Varech musely přestěhovat před více než rokem a půl do školy jazyků v Libušiny ulici. Ta totiž sportoviště měla.

Jenomže na něj mohou nyní žáci zapomenout. Už pár dní totiž slouží jako manipulační plocha pro stavbu Rezidence Královské vyhlídky, kterou developer, firma Satpo, staví právě těsně vedle školy.

Rodiče žáků jsou z toho rozčarováni. Nevadí jim jen to, že děti přišly o hřiště, ale mají strach i o jejich bezpečnost.

„Informace, že se bude hned vedle školy stavět, mě nadzvedla. Proč se tedy děti musely stěhovat z Palacha, když to bylo kvůli hřišti, které teď mít nebudou? Na místě jsem se byla podívat a jsem zděšena. Děti musí do školy procházet přes staveniště. Stará se vůbec někdo na té naší radnici o bezpečnost našich dětí?“ zlobí se jedna z maminek, která si nepřála být jmenována.

Podle ředitele školy Jiřího Buriana se o stavbě rezidence vědělo už v době, kdy se škola stěhovala. „Samozřejmě, že mě to mrzí, ale vedení města tenkrát takto rozhodlo,“ říká ředitel Burian.

Podle něho je uzavření školního hřiště jen dočasné. Investor totiž přislíbil, že za to vybuduje škole nové sportoviště. „Stavba rezidence je už naplánována pět let. Ještě před tím zde měl stát Hotel Patton, ale tento investor nakonec od svého záměru ustoupil. Od něho jsme měli přislíbenou novou tělocvičnu. Nový investor nám nabízí dvě hřiště s doskočištěm včetně nového moderního povrchu,“ upřesňuje Burian.

Nový sportovní areál bude hotový ale až příští jaro. Do té doby musí hledat škola náhradní řešení. „Pronajmeme si sportoviště v jiných školách. využijeme ale i malé hřiště, které město vybudovalo u naší malé školičky, jež je přes silnici,“ podotýká ředitel.

Královská vyhlídka není jedinou stavbou v okolí této školy. Jen snad tři metry od rezidence se staví luxusní lofty. Libušinou ulicí projedou denně desítky aut ze staveb, protože se buduje také v nedaleké Škroupově či Tylově ulici. A mezi nákladními auty pobíhají děti přes silnici. „Pokud jde o přecházení z jedné školní budovy do druhé, tak děti doprovází dospělý. Vnímám ale, že bezpečí dětí není stoprocentně zaručeno,“ dodává ředitel Burian s tím, že by byla škola ráda za podchod. Ten by byl ale dosti nákladný.

Glosa: Kde je logika?

Související: Památkáři: Rezidence mohla být daleko horší