Kvůli mateřské škole se v Karlových Varech schyluje k dalšímu skandálu.
O co jde?

Zatímco radnice tvrdí, že mateřinku v ulici Krále Jiřího musí kvůli nařízení hygieniků uzavřít, ti to rezolutně odmítají. „Informace magistrátu se nezakládají na pravdě,“ ohradili se.

Rozhořčení jsou i rodiče, kteří se proti uzavření mateřinky bouří a sepsali petici za její zachování. Domnívají se navíc, že v tomto případě jde jen o uvolnění nebytových prostor na velmi lukrativním místě.

Kde je tedy pravda?

Náměstek Tomáš Hybner společně s náměstkyní Janou Petříkovou (oba ČSSD) tvrdí, že mateřinku je třeba rekonstruovat, a to na základě podmínek hygienické stanice. Minimální investici do školičky město odhadlo na 3,5 milionu korun. Za tuto částku však radnice odmítla objekt opravit a raději se rozhodla, že mateřinku pronajme soukromému subjektu.

Zaměstnankyně hygieny se však proti tomu tvrzení včera ostře ohradily. Podle Vladimíry Souhradové, která tuto školku řešila, se informace poskytnuté Hybnerem nezakládají vůbec na pravdě. „Hygiena v žádném případě nedala pokyn k uzavření této školky,“ uvedla Souhradová.

Podle ní hygiena trvala jen na jednom – aby se snížil počet dětí na 40. A to se také stalo. „Zpráva, že se budou muset v mateřince dělat stavební úpravy,mě překvapila. Školka sice neodpovídá právním předpisům, ale to nesplňují i další školičky. Kdyby chtělo město mateřinku zavřít, mohlo to udělat už dávno,“ dodala pracovnice hygieny.

Náměstkyně Petříková přitom na dotaz, kolik jiných školek ve městě nesplňuje normy, odpověděla: „Nikde jsme nezjistili tak závažné nedostatky jako v ulici Krále Jiřího.“

Rodiče jsou z jednání vedení města naprosto zděšeni. Školičku chtějí zachovat za každou cenu a poslední informace z hygienické stanice jim vyrazila dech.

„Za zachování mateřinky jsme sepsali petici, kterou k dnešnímu datu podepsalo už přes sto lidí. Budeme za ni bojovat. Dokonce jsme se rozhodli, že si sami seženeme sponzory, aby zafinancovali potřebné opravy,“ poznamenala včera jedna z maminek Lenka Medunová.

Ta si postěžovala i na to, že se pokouší už od pondělka sehnat náměstka Hybnera, ale nemá šanci. „U něj v kanceláři to nikdo nebere,“ dodala maminka. Hybner přitom v sobotním Deníku vzkázal rodičům prostřednictvím svého příspěvku, že je kdykoliv ochoten s nimi jednat.

Podle Jakuba Kaválka, mluvčího radnice, však náměstka Hybnera zatím rodiče neoslovili. „Dosud ho nikdo nekontaktoval. Náměstek Hybner rodičům setkání stále nabízí,“ uvedl Kaválek.

Přestože rodiče chtějí jedinou školku v lázeňském území zachovat stůj co stůj, někteří z nich se začínají zajímat o volná místa pro své děti v ostatních karlovarských mateřinkách.

„Na soukromou školku, kterou hodlá radnice v Krále Jiřího údajně zřídit, nemáme peníze. Zároveň ale nechceme dítě do školky vozit na druhý konec města. Vůbec nechápu, proč radnice chce rušit tak skvělou školku. Vypadá to, že spíše než o děti tady jde o prostory, v níž sídlí. Uvidíme, kdo je pak získá,“ uvedla jedna z maminek.

Také další rodiče se domnívají, že opravy školky, na něž údajně radnice nemá peníze, jsou pouze zástupným problémem a jsou přesvědčeni, že jde o lukrativní nebytové prostory.

V Karlových Varech navštěvuje sedmnáct školek přibližně dvanáct set dětí. „Toto číslo se vždy začátkem školního roku mění. Rezervy v místech stále jsou. Kdy bude školka v ulici Krále Jiřího zrušena a zda vůbec, to nevíme. Radní totiž vzali materiál pouze na vědomí a nerozhodli se pro žádnou ze tří variant. My jsme proto museli vypsat zápisy do tohoto zařízení. Definitivní rozhodnutí musí padnout do půlky dubna,“ uvedl Václav Řezáč, vedoucí odboru školství. Pokud by podle něj ke zrušení školky došlo, rodiče by určitě dítě v jiném zařízení umístili.

Pokud by chtěli potomka přehlásit do jiné školky už nyní, pak by se namáhali zbytečně. „Stav je plně kapacitně naplněn a žádná volná místa nejsou,“ uvedla ředitelka MŠ v Krymské ulici Zdeňka Tichá.

Jana Kopecká, Ivana Kalinová

#nahled|https://g.denik.cz/19/ba/zdr_vka_denik-clanek.jpg|https://g.denik.cz/19/ba/zdr_vka.jpg|Zpráva hygieniků ke školce v ulici Krále Jiřího#