Podle jeho dlouholetého ředitele Josefa Schütze je to jasným důkazem, že si Tourfilm vybudoval za 40 let existence výsadní pozici v oboru.

Letošní ročník Tourfilmu se nesl částečně ve znamení Slovinska, loňského vítěze Grand Prix. Tuto cenu letos získalo Lotyšsko. Znamená to tedy, že se příští rok bude v Karlových Varech prezentovat tato pobaltská republika? „Byli bychom rádi, ale zaručit to nemůžeme. Zatím nemáme potřebné kontakty,“ odpověděl ředitel festivalu.

Ne každý stát má ovšem podle jeho slov zájem prezentovat se v České republice. „Záleží na tom, jestli je pro obyvatele dané země Česko vyhledávanou turistickou destinací, případně zda jsou pro ni důležití čeští turisté. Například Nový Zéland, který také patří k držitelům Grand Prix Tourfilmu, se v Česku neprezentoval,“ doplnil Schütz.

Jubilejní ročník Tourfilmu s sebou přinesl i řadu novinek. Mezi ně patří například venkovní produkce před hotelem Thermal, nebo kinematograf, vlak, ve kterém mohli diváci zhlédnout řadu snímků. Právě kinematograf je podle Schützova názoru výborným prostředkem k propagaci festivalu. „Uvažujeme o tom, že by tourfilmový vlak v příštím roce vyrazil na pouť po Karlovarském kraji,“ nastínil možnosti ředitel festivalu. „V budoucnu, pokud si lidé do vlaku najdou cestu, by mohl s nejlepšími snímky ročníku vyrazit i dál,“ dodal.