V lázeňském městě Karlovy Vary včera oficiálně začaly vánoční trhy. Ty letos pořádá Lázeňská společnost na náměstí Milady Horákové. Karlovaráci i podnikatelé z pěší zóny se už částečně smířili s tím, že trhy nebudou v centru města, to však ještě ale netušili, jak budou letošní vánoční stánky vypadat.

„Je to děs a hrůza. Budky z lisovaných desek, které už jeví známky hniloby, bych si umístil maximálně tak do temného zákoutí na zahradu, a ne na náměstí pro účel vánočních trhů. Už jen to jejich umístění, kvůli kterému budou trhy odtrženy od dění v centru, a navíc naproti asijské tržnici, mi přijde naprosto trapné,“ stěžuje si jeden z podnikatelů z pěší zóny, který si nepřál být jmenován. Uporozorňuje i na to, že už dnes je třída T. G. Masaryka plná skvrn od vyjetého oleje. „Nechápu tedy stanovisko náměstka Balka, že trhy na pěší zóně nejsou proto, aby ji neznečistila zvířata ze živého betléma či mastné jídlo,“ dodává podnikatel.

Před dvěma lety přitom dalo vedení radnice Lázeňským lesům za úkol vyrobit oficiální dřevěné stánky na vánoční trhy. Ty nyní stojí naprosto nevyužité v arálu firmy zastupitele Pavla Ondrejcsika (ODS) v Bohaticích. „Stojí tu už pěkně dlouho, a to zcela zadarmo, a město o ně nemá zájem,“ říká zastupitel. Jak upřesňuje zastupitelka a bývalá náměstkyně pro kulturu Monika Makkiehová (ODS), za jeden dvojstánek zaplatilo město sto tisíc korun. Lázeňské lesy jich vyrobily deset, takže tato investice přišla město na rovný milion korun.

„Chtěli jsme, aby centrum vánočními trhy ožilo, bohužel. Škoda, že Karlovy Vary nemohou mít důstojné a tradiční místo pro konání vánoční trhů,“ konstatuje Ondrejcsik.

Současný náměstek pro kulturu Jan Balek (ODS) přitom na říjnové tiskové konferenci letošní stánky chválil: „Pocházejí z Prahy, kde je Lázeňská společnost odkoupila. Jsou to hezké stánky.“

Samotní trhovci však mají jiný názor. „Nelíbí se nám. Jsou strašně tmavé. Nechápu, proč město letos neudělalo vánoční trhy zase na pěší zóně,“ dodává jeden z prodejců.

Glosa ke článku: Nenavoněná bída