Do stávkové pohotovosti, kterou vyhlásily školské odbory, půjde většina regionálních škol v Karlovarském kraji. Potvrdily to odpovědi většiny odborových předáků na školách i učitelů, které odbory zastupují.

Kantoři jsou ochotni zapojit se i do stávky, která potrvá déle než jeden den.

„Musíme dát najevo, že jsme se současnou situací skutečně nespokojeni, že takhle to dál nejde. Platy učitelů jsou tak nízké, že se stále nedaří ani stabilizovat kolektivy, ani nalákat více můžů–učitelů, kteří by měli živit z kantorských platů rodiny,“ říká předsedkyně odborové organizace při Základní škole jazyků v Karlových Varech Libuše Karbusová a pokračuje: „ Pracuji ve školství už 35 let a musím říct, že se v našem rezortu situace nijak výrazně nezměnila – podprůměrné platy, z toho vyplývající feminizace, to vše tady bylo i v době, když jsem začínala. S tím prostě něco dělat musíme. Stejný názor mají i kolegové z dalších školských oborářských organizací.“

Se slovy dlouholeté pedagožky souhlasí i další učitel, ředitel Základní školy v Libušině ulici Jiří Burian. „Filozoficky vzato rozumím i ministru Liškovi, který se snaží poskytnout co nejrychleji aspoň peníze na pobídkové složky mzdy. Chápu i odbory, které chtějí zakomponovat zvýšení mezd do tarifní části odměn. V každém případě jsou platy učitelů k smíchu, zejména v Karlovarském kraji, kde jsou vůbec nejnižší průměrné mzdy v republice. Pak se nelze divit, že na školách učí důchodci a neaprobovaní učitelé,“ doplnil Jiří Burian.

Podle školské odborářky Renaty Zuharové bude délka stávky záležet na tom, jak se budou vyvíjet rozhovory mezi ústředím školských odborů a jednotlivými odborovými organizacemi v regionech.

„Jsme ochotni jít až do krajnosti a stávkovat celý týden. Je totiž neprozíravé dlouhodobě přehlížet oprávněné požadavky učitelů. Připadá mi to jako nepochopení poslání pedagogů a význanu jejich profese pro celý stát. Někdy to vůbec nechápu,“ doplňuje Renata Zuharová.