Jak skutečně smysluplně utratit miliony z Evropské unie? Sdružení Prosaz, společnost pro sociální rehabilitaci a společenskou integraci zdravotně postižených občanů, recept našlo.

Jejich unikátní program Aktivní sociální integrace, který kombinuje vzdělávací a rekondiční výuku klientů s pasivním odpočinkem, vrací postižené lidi do života, nabíjí je sebedůvěrou a přinutí je postavit se duševně na nohy.

„Integrace je současný silný trend. Projekty začlenění postižených, nemocných lidí nebo prostě těch, kteří se ocitli ve složité životní situaci, do společnosti výrazně podporuje Evropská unie. Na náš projekt, který je jeden z největších v republice, jsme obdrželi grant z Unie a Karlovarského kraje ve výši devět milionů korun,“ vysvětlil Zdeněk Kubálek, manažer projektu.

Vzdělávácí rekondiční programy pořádá sdružení Prosaz ve Vojkovicích. Zde si pro tyto účely pronajalo bývalou školu, kterou přestavěli na penzion. Účastníci kurzů mají k dispozici společenskou a studijní místnost, pokoje s vlastním sociálním vybavením, kuchyňku i zahradu s venkovním posezením.

„Sdružení už zorganizovalo devatenáct týdenních kurzů a celkem se zde vystřídá 220 lidí. Kurzy jsou určeny maximálně pro dvanáct lidí a jsou zdarma, a to včetně ubytování a stravování. Program je nabitý, ale je zde výborné prostředí pro komunikaci. Preferujeme individuální přístup ke klientům a zakládáme si na kvalitních službách a servisu. Učebnu jsme vybavili 12 počítači a lidé se zde učí, co díky počítači mohou získat. Právě kombinace výuky s pasivním odpočinkem se nám velmi osvědčila. To byl nápad naší bývalé zaměstnankyně Zdeny Kubálkové. Ta jako geriatrická sestra dopracovala náplň do reálné podoby. Šlo o moji maminku. Bohužel už zemřela,“ vysvětlil Kubálek.

Vzdělávací středisko zaměstnává dvanáct lidí a dokonce zde našli práci čtyři lidé z Vojkovic.

„Vždy se tady vytvoří úžasná parta. Jezdí sem lidé, kteří se ocitli ve složité životní situaci, vozíčkáři, ale také ti, kteří jsou vážně nemocní, například trpí roztroušenou sklerózou nebo bojovali s onkologickou chorobou. Tady získají potřebné informace a inspiraci, duševní sebedůvěru a mají chuť se pak znovu postavit na vlastní nohy. Prostě mají chuť žít radostněji dál a obnovit svůj duševní potenciál,“ vysvětlil psycholog a šéflektor Miroslav Cuhra. „Optimismem se zde nabíjíme navzájem,“ poznamenal s úsměvem.

Kurzů se účastní lidé v produktivním věku. Jak se o nich dozvědí? „Přednášíme na úřadech práce, kde jsou zdravotně postižení evidováni, přes internet, ale také písemně oslovujeme ty organizace, které je sdružují,“ vysvětlil organizátor projektu.

Jenom pro dokreslení – několik týdenních pobytů organizuje Prosaz i pro maminky s dětmi.