Kvůli vyhrocené situaci v nemocnici totiž dokázali mezi sebou najít takovou podporu, aby bylo svoláno mimořádné zastupitelstvo, které by se touto problematikou mělo zabývat. Na něm by měli být například odvoláni členové dozorčí rady. Jednání se zřejmě bude konat už v prvním únorovém týdnu.

S nápadem svolat mimořádné jednání přišel jako první zastupitel a senátor za SNK–ED Jan Horník. K jeho návrhu se nyní připojili i komunisté. Aby se mohlo zastupitelstvo konat, potřebovala opozice minimálně patnáct hlasů. „A to už nyní s přislíbením KSČM máme. Z SNK–ED jsme tři, z komunistů je to dalších dvanáct zastupitelů. Naše strana už o žádosti svolat mimořádné jednání hejtmana kraje informovala, a už jsme o nd něj dostali i odpověď. Nyní záleží na tom, kdy svůj podnět podají komunisté. Od data podání musí totiž mělo uplynout jednadvacet dnů, než bude zastupitelstvo svoláno,“ upřesnil senátor Horník.

Jak informoval krajský zastupitel za KSČM Jaroslav Borka, komunisté svou žádost podají nejdříve v pondělí. „Svolat zastupitelstvo se nám podaří. Otázkou bude, zda nám bude odsouhlasem program jednání,“ podotkl Borka.

Pro přijetí programu i bodů jednání je potřeba 23 zastupitelů z celkových 45. Opozice podle Horníka už nyní může počíta s hlasy ČSSD.

Otázkou je, jak se zachovají dva jejich rebelové, radní Petr Horký a Jiří Behenský. Bez nich by stálo proti vládnoucí ODS 20 zastupitelů. Potřebné jsou tedy ještě tři hlasy. Už nyní je téměř jasné, že KDU–ČSL, která má dva hlasy, ODS podpoří. „Pokusíme se osobně jednat s některými členy ODS, aby návrh opozice podpořili,“ reagoval Borka.

O tom, jak se zachová, není rozhodnutá Olga Haláková (KDU–ČSL): „Nejdřív, než bych někoho odvolávala, bych se pokusila, aby bylo požadavkům primářů vyhověno,“ reagovala. Zastupitel Ivan Žikeš (ODS), kterého opozice považuje za toho vstřícnějšího diskusi, uvedl, že je členem ODS, a proto bude na jednání hlasovat jako její straník. Obsah Horníkovy žádosti si můžete přečíst zde.