Hostem slavnostního zahájení 45. Mezinárodního filmového festivalu bude herec a režisér Scott Cooper, který doprovodí slavnostní uvedení svého snímku Crazy Heart. Film Crazy Heart, který získal dva Oscary, je Cooperovým režijním debutem.

Hostem letošní filmové přehlídky bude také americký herec, hudebník, režisér a producent Adrian Grenier.

„Všestranně nadaný umělec Adrian Grenier je divákům znám především jako herecká hvězda úspěšného seriálu Vincentův svět. Dvakrát se objevil ve filmu Woodyho Allena – Celebrity a Cokoliv, hrál ve sci-fi Stevena Spielberga A.I. Umělá Inteligence nebo válečném snímku Gregoryho Hoblita Hartova válka Na MFF Karlovy Vary se představí jako režisér dokumentu Teenage Paparazzo, který se zabývá vztahem celebrit a médií,“ uvedl prezident festivalu Jiří Bartoška.

Festivalový štáb očekává ještě další festivalovou hvězdu. „Její účast na MF je podmíněna tím, zda stihne dokončit natčení svého nového filmu,“ uvedl Jiří Bartoška. Jméno neprozradil, ale podle kuloárních informací by mohl Karlovy Vary údajně navštívit Richard Gere.

Naopak jistá je účast britského a divadelního herce Judea Lawa, který převezme cenu prezidenta festivalu.

Festival navštíví i slavný ruský režisér Nikita Michalkov, který převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Festivaloví diváci navíc uvidí jeho poslední film Unaveni sluncem II – Exodus.

Letošním filmovým překvapením na plátnech festivalu bude akční romantická komedie Zatím spolu, zatím živi režiséra Jamese Mangolda, z jehož tvorby u nás známe třeba drama Narušení, biografický snímek o zpěváku Johnny Cashovi Walk The Line, nebo western 3:10 Vlak do Yumy.

Filmový festival se letos koná od 2. do 10. července.

„Mezi dvanácti filmy v hlavní soutěži jsou zastoupeny i dva české filmy. Kuky se vrací od režiséra Jana Svěráka a Tři sezony v pekle, debutem režiséra Tomáše Mašína. Do soutěže dokumentárních filmů nad třicet minut byl vybrán smmkem Heleny Třeštíkové Katka,“ uvedla Eva Zaoralová, umělecká ředitelka MFF. Tím zastoupení českých filmů na festivalu nekončí. V soutěžní sekci Na východ od Západu uvede Jitka Rudolfová celo­večerní ffilm Zoufalci a v soutěžní sekci Fórum nezávislých diváci uvidí nízkorozpočtový snímek Dvojka debutujícho Jaroslava Fuita. Nebude chybět ani film Muží v říji.

„České filmy jsou na festivalu letos velmi dobře zastoupené. Asi je něco ve vzduchu, protože české filmy jsou i na zahraničních festivalech letos velmi úspěšné a získaly řadu ocenění,“ dodal Eva zaoralová. Na letošní filmové přehlídce nebudou chybět restaurované filmy, například Viscontiho Gepard nebo Červeé střevíčky a v sekci Poklady filmových archivů uvidí diváci Felliniho Podvodníka.

Promítat se bude opět ve dvanácti kinosálech a festival s projekcemi mine i KV Arénu, v níž podle organizátorů chybí odpovídající technické zázemí.

Jiří Bartoška by přivítal i projekce v letním kině, které se postupně obnovuje. „Má ale jednu nevýhodu. Kvůli tmě by zde byla možná pouze jedna projekce a záleželo by také na počasí. Toto kino bychom využili pro volnou tvorbu a koncerty. To kino má obrovskou armosféru,“ uvedl Bartoška.