Potupnou anticenu v projektu Otevřeno x zavřeno obdržel karlovarský stavební úřad za soustavné obstrukce. Soutěž, v níž se hodnotí přístup institucí veřejné správy k občanům, organizuje Otevřená společnost.

„Stavební úřad západočeského lázeňského města doplatil na sveřepou neochotu poskytnout informace. Nic na tom nezměnilo ani několik rozhodnutí nadřízeného orgánu, který právo na informace potvrdil,“ uvádí Otevřená společnost.

Projekt hodnotila komise složená ze zástupců občanských sdružení, médií a státní správy.

Podle karlovarské radnice ale obdržel stavební úřad tuto anticenu nezaslouženě. „V této konkrétní věci by si cenu zasloužili zákonodárci. Jeden zákon tvrdí, že příslušné informace poskytovat lze, druhý zveřejňování informací striktně zakazuje. Tento rozpor v zákoně o svobodném přístupu k informacím nám svazuje ruce, zvlášť když si zveřejnění informací stavebník nepřeje,“ vysvětlil Jakub Kaválek, mluvčí karlovarské radnice.

Naopak opoziční zastupitel Jiří Kotek (SNK/ED) se domnívá, že potupnou anticenu získal stavební úřad právem. „Stavební úřad je veřejností často kritizován, a tak nebylo divu, že byl do soutěže nominován a s přehledem zvítězil v silné konkurenci dalších 40 nominací,“ uvedl Kotek.

Podle Kotka si vedení karlovarského magistrátu účast v soutěži vyzkoušelo v minulém roce. „Nominováno bylo za obstrukce při poskytování informací zastupitelům a občanským iniciativám. Nominace byla úspěšná, a tak vedení města vystoupilo rovnou na pomyslnou bednu vítězů v kategorii Zavřeno. Převzít cenu si však z magistrátu nikdo nepřijel,“ uvedl Kotek.

Dodal, že magistrát, namlsán loňským „úspěchem“, získal další cenu pro stavební úřad po tvrdošíjném odpírání poskytnutí informací ze stavebního řízení.

Proti tomuto názoru se ostře ohradil tajemník radnice Jiří Vávra. „Problém je ve špatném zákonu, protože tomu jsou nadřízeny zákony speciální. A ty my musíme respektovat. Informace ale poskytujeme všem žadatelům v souladu se zákony a českou legislativou,“ zdůraznil tajemník.

Se stavebním úřadem dobře vychází i Klub za krásné Karlovarsko. „Pokud jsme účastníkem stavebního řízení, pak s informacemi nemáme problém,“ uvedl Jiří Klsák.