„Jsem nadšená! Strašně moc Lukášovi gratuluju!“ Tak bezprostředně po dojetí ohodnotila výkon Lukáše Bauera jeho manželka Katka, která mu při pátečním závodě na 15 kilometrů klasickou technikou na Mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci fandila přímo na místě. S mohutnou podporou však mohl úspěšný běžkař počítat i na dálku. Snad každý z Božího Daru, kde Lukáš Bauer žije, byl na 40 minut doslova přilepený k televizní obrazovce.

„Lukáš je Superman,“ shodla se s moderátorem závodu čtveřice Lukášových přátel, která sledovala přímý přenos závodu. V obývacím pokoji manželů Heleny a Jana Tichých našli u velké televize útočiště i Jiří Peřina s manželkou Jitkou.

„Dopadne to dobře,“ prorokovala před startem závodu Jitka Peřina. „Bude z toho medaile,“ řekla zase Helena Tichá. „Lukáš je v pohodě,“ přizvukoval oběma Jan Tichý v okamžiku, kdy kamery před startem zabraly Bauera detailně.

Jitka Peřina, která je sama aktivní lyžařkou, dokonale doprovodila komentář svými postřehy. „Je prošitej,“ řekla například po záběrech na Bauera při mezičase na devátém kilometru. Prošitej znamená v hantýrce lyžařů vyčerpaný. „Poznám to z výrazu jeho tváře,“ vysvětlila. O několik okamžiků později, kdy Lukáš minul strmé stoupání, za zády Američana Freemana sjížděl do prostoru cílové rovinky, už ale byla optimističtější: „Už má zase jiskru!“

Lukáš Bauer ale nebyl jediný, komu včera Božídaráci drželi palce. „Ten závod je vlastně v režii Božídaráků. Jede ještě Milan Šperl a Vašek Kupilík. Petr Mach, dlouholetý předseda LK Slovan Karlovy Vary, je zase ředitelem závodů v běhu na mistrovství. A Iveta Knížková – Roubíčková, mimochodem mistryně světa v biatlonu, má zase na starosti zázemí závodů,“ vypočetla Jitka Peřina téměř všechny, byť nepřímé, aktéry včerejšího přenosu. Proč téměř všechny? Protože přímý přenos spolukomentoval Martin Petrásek, bratr trenéra Míry Petráska…

I druhá pozice, kdy Lukáš na vítězného Estonce ztratil šest vteřin, byla pro jeho přátele důvodem k otevření lahve šampaňského. „Je to obdivuhodný výkon. Lukáš se potýkal se zdravotními problémy a přesto dokázal takhle skvěle zabojovat,“ shodli se po skončení přímého přenosu jeho nejvěrnější příznivci.

Stejně jako v předchozích letech, kdy se Lukáš Bauer vracel z významných světových podniků ověnčen úspěchy, může stříbrný medailista počítat s vřelým přijetím od Božídaráků. „Určitě na něj něco vymyslíme, určitě ho překvapíme,“ slíbila Jitka Peřina.

Snad jedinou stinnou stránkou pátečního stříbrného odpoledne byl fakt, že kdo se chtěl na Božím Daru dívat na přenos někde v hospůdce, nepochodil. Za prvé se závod běžel v době obědů, takže restaurační provozy obsadili vesměs zahraniční návštěvníci horských středisek, a za druhé řada restaurací televize zrušila kvůli poplatkům autorským svazům.