Jakoby ve stínu relikviáře svatého Maura žije město Bečov nad Teplou. Ačkoliv je tato penězi nevyčíslitelná historická památka velkým turistickým lákadlem, není podle slov Tomáše Wizovského, kastelána hradu a zámku, samospasitelná. „Proto se snažíme, aby se ze samotného Bečova stala vyhledávaná destinace,“ vysvětlil kastelán.

Jednou z cest, jak dostat město do povědomí turistů, jsou i Bečovské slavnosti, pro které se vžila výstižná přezdívka Bečovský mumraj. S pořádáním slavností začali Bečovští poměrně pozdě. Na profesionální úrovni se poprvé uskutečnily v roce 2004.

„Museli jsme přijít s něčím, čím by byly slavnosti originální,“ vysvětlil Wizovský.

Originálním nápadem bylo historické putování po Bečově. Každá ze slavností se nesla v duchu jiné historické epochy. Středověkem počínaje až zatím po dobu první republiky. „Vezmeme prostě historii našeho státu a napasujeme ji na bečovské reálie. Návštěvník musí vědět, že pokud přijde další rok, zažije zase něco jiného,“ řekl kastelán.

V plánu je zmapovat bečovskou historii v době druhé světové války. „Budu se snažit prosadit, aby se v cyklu objevila i padesátá léta, tedy éra komunismu,“ doplnil Wizovský.

Co se ovšem stane, až organizátoři vyčerpají všechny epochy?

„Možná budou další mumraje v duchu budoucnosti. Nebo celý cyklus zopakujeme. Anebo slavnosti připravíme na pozadí epoch, které se dají postavit samostatně. Napadá mě třeba keltské období,“ odpověděl kastelán.

Na letošních slavnostech si přišli na své všichni. V pátek odstartovaly hudební nocí pro mladé věkem i duchem, sobota se nesla v duchu historických slavností a neděli organizátoři vyhradili nejmladším návštěvníkům Bečovských slavností.