Z bečovské základní školy se ještě před začátkem školního roku rozhodlo odejít pět ze současných třinácti učitelů včetně ředitelky Marie Kulawiakové a jejího zástupce.

Podle informací, které prosakují, však tento počet není konečný a těch, co podají výpověď , bude daleko více. Důvodem jejich odchodu z bečovské základní školy je vyhrocená situace mezi školou a jejím zřizovatelem, tedy vedením radnice.

Někteří odcházející učitelé konstatovali, že si starostka Olga Haláková a zastupitelka Milada Beerová zřejmě s ředitelkou Kulawiakovou nepadly do oka a všechno se přeneslo do osobní roviny.

Podle samotné Kulawiakové šlo o nátlak vedení města, který se stupňoval a komplikoval práci celému pedagogickému sboru.

Starostka však říká, že se vždy snažila s ředitelkou domluvit. Ta prý nebyla schopná s vedením města jednat v odpoledních hodinách. Kulawiaková pochází totiž z Plzně a každý den do Bečova dojížděla.

„Pro nás je nyní prioritou zachovat provoz školy. Slibuji, že tento problém školu neohrozí a my tak 1. září zahájíme školní rok,“ říká starostka Haláková. Škola přišla nejen o ředitelku, ale i jejího zástupce.

V současné době tak v zařízení nezůstal nikdo, kdo by ji mohl řídit.

„To je první věc, kterou musíme udělat. Pověříme jednoho zaměstnance školy jejím vedením. Kdo to bude, říkat nebudu. Stále o tom jednáme. Vedení bude tedy zajištěno a připraví tak školu na nový rok,“ uvádí Haláková s tím, že na tomto pověřeném pedagogovi také bude, aby do školy přijal další učitele.

Starostka dostala zprávu, že ze školy odchází tři učitelé a dva pracovníci. „Výpověď dali ti učitelé, které si s sebou přitáhla. Bečovští si přáli, aby na zdejší škole učili bečovští kantoři. Pokud u nás je někdo přespolní, musí se sžít s místem, kde učí, a jeho zvyky. V Bečově je řada kvalifikovaných učitelů, kteří měli být upřednostněni před dojíždějícími. To se nestalo. Nyní na škole působí jen tři bečovští učitelé,“ vysvětlila Haláková.

A právě v tom je možná příčina sporu.

Kulawiaková do Bečova nastoupila v únoru roku 2005 na post zástupce ředitelky, která z funkce odešla následně právě kvůli velkým konfliktům s rodiči.

„Bývalá ředitelka nebyla místní a lidé jí to dávali hodně najevo. Nakonec to neunesla a dala výpověď,“ vypráví Kulawiaková.

V květnu roku 2006 se Kulawiaková přihlásila do výběrového řízení na uvolněnou funkci a místo získala. „Ze začátku nebyl vůbec žádný problém, ten jsem nepociťovala ani ze strany rodičů. Vzhledem k tomu, že na škole působilo málo kvalifikovaných učitelů, chtěla jsem tento stav napravit. Podařilo se mi tak přemluvit některé kantory z Plzně, aby do Bečova každý den dojížděli,“ pokračuje odcházející ředitelka.

První velké rozpory mezi vedením školy a vedením radnice nastaly podle ní na podzim roku 2007, kdy se předkládala výroční zpráva školy. Tu projednávala i devítičlenná školská rada, která másložení: tři zástupci města, tři zástupci rodičů a tři zástupci školy. Kulawiakovou zde chtěli odvolat, ale konkrétní důvody se prý zástupci školy na této schůzce nedozvěděli.

„Atmosféra na jednáních této rady byla ale tak nepříjemná a nekonstruktivní, že jsme na ně přestali chodit a nikdo za nás jmenován být nechtěl. Zůstala v ní pouze jedna kolegyně, která je místní,“ říká jeden z učitelů, který si nepřál být jmenován.

Odcházející ředitelka tvrdí, že právě tehdy nastaly všechny problémy. „Dodnes nevím, co se stalo a proč nastala taková změna v přístupu vedení ke mně. Snažila jsem se s nimi jednat. Vše, co jsem byla povinná, jsem s městem konzultovala. Dokonce se nám podařilo během dvou let našetřit sto deset tisíc, a tak jsme mohli po čtyřiceti letech poprvé vyměnit školní lavice,“ pokračuje ředitelka.

Vyhrocená situace podle ní ale nadále eskalovala. Na konci roku 2007 tak zřizovatel pozval do školy inspekci. Ta podle Kulawiakové neprokázala žádné nesrovnalosti. Inspektoři školu navštívili během uplynulého školního roku ještě několikrát, a to třeba i na základě stížností některých rodičů. Kulawiaková však má dokument (redakce ho viděla), na kterém daná maminka potvrzuje, že tuto stížnost nikdy nenapsala a byla vykonstruovaná.

„Obávám se, že radnice bude tuto událost dávat za vinu nám. Za těchto podmínek není ale možné na škole setrvat. Když vás někdo soustavně a systematicky křivě obviňuje na základě nesmyslných a lživých tvrzení a ignoruje holá věcná fakta, tak se smysluplná komunikace mění v nedůstojnou šikanu¨,“ dodává.

Její zástupce Roman Salač také říká, že se na škole nedalo pracovat. „Ze strany zřizovatele zde panovala velmi špatná atmosféra. Byly to sice malé věci, ale bylo jich strašně moc. Cokoliv jsme vymysleli, všechno bylo špatně,“ podotýká Salač, který podal výpověď už ke konci června.

Další odcházející kantor Oldřich Lukáš byl přítomen jednání na radnici. „Párkrát jsem stál za dveřmi a jen slyšel, jak s ředitelkou jednají. Osobně jsem byl za starostkou kvůli projektu na získání peněz z Evropské unie, za které by se škola mohla částečně opravit. Negativní postoj starostky k našemu nápadu mě velmi zaskočil,“ líčí učitel.

Starostka stanoviska učitelů odmítá komentovat. „Paní ředitelka má právo na svůj názor, já jí ho neberu. Každý máme ale své priority. My musíme jednat věcně a pocity paní ředitelky mě nezajímají,“ reaguje Haláková. Ta dále uvedla, že s Kulawiakovou byl problém domluvit se na termínu schůzky.

„S vedením města nebyla schopná po sedmnácté hodině jednat. Rada města jí dokonce časově vyšla vstříc a svolala schůzku na dobu, která paní ředitelce vyhovovala,“ pokračuje Haláková.

Co se týče závěrů školské inspekce, starostka dodává: „Verdikty jsou jedna věc, podání stížností je druhá. Pravdou však je, že některé stížnosti se nakonec ukázaly jako neopodstatněné.“

Kauza odcházejících učitelů se vyostřuje

Rozbroje mezi vedením bečovské radnice a ocházejícím vedením Základní školy v Bečově nad Teplou gradují. Podle aktuálních informací totiž vedení města společně se školskou radou se chystá na odcházející ředitelku Marii Kulawiakovou podat trestní oznámení kvůli křivému nařčení ze šikany.

V Bečově to graduje. Radní se chtějí soudně bránit

Situace v Bečově nad Teplou se po včerejším zveřejnění článku o odchodu vedení místní základní školy kvůli údajné šikaně ze strany vedení města ještě více vyostřila. Bečovská zastupitelka Milada Beerová se totiž včera ostře ohradila proti tvrzení odcházející ředitelky školy Marie Kulawiakové, která konstatovala, že nesmyslupná komunikace s radnicí vyústila v nedůstojnou šikanu.

„Problém nastal proto, že paní ředitelka odmítla s vedením města komunikovat. Po zveřejněném článku jsem se rozhodla, že podám trestní oznámení, a to na ředitelku Kulawiakovou. To podám společně se členy školské rady, ale zároveň i jako fyzická osoba, která je bečovskou zastupitelkou. Důvod je jasný – vadí mi křivé nařčení odcházející ředitelky, že byla představiteli města šikanována,“ uvedla Beerová.

Společně s Kulawiakovou odchází ze školy týden před začátkem školního roku také její zástupce. Celkem má jít o pět učitelů, výpovědi dalších prý přibudou. Starostka Olga Haláková v pondělí uvedla, že tuto situaci radnice vyřeší tak, že pověří některého zaměstnance školy jejím vedením.

„O pověřeném vedoucím školy není zatím rozhodnuto. Byli osloveni někteří lidé. Jak se k nabídce postavili, zatím neřeknu. O věci není zatím rozhodnuto,“ dodala Beerová.

Podle Kulawiakové se vedení města včera snažilo přesvědčit učitele, kteří ve škole zůstávají, aby místo pověřeného vedoucího školy vzali. Všichni to prý ale odmítli.

Odcházející ředitelka na slova o podávaném trestním oznámení reagovala: „Ať si klidně vedení Bečova na mě trestní oznámení podá. Ke všemu mám doklady a důkazy o počínání bečovské radnice.“

Zde na internetových stránkách Karlovarského deníku se kvůli situaci v Bečově rozpoutala včera bouřlivá diskuse. Mezi příspěvky se objevila i informace, že poté, co radnice zažádala o kontrolu školní inspekci, jejíž závěry zněly ve prospěch Kulawiakové, vedení města podalo stížnost na samotné zaměstnance školní inspekce.

„I k tomu mám doklad, že se tak skutečně stalo. Mám kopii stížnosti, kterou představitelka města zaslala na inspekci do Prahy,“ uvedla Kulawiaková.

Deník se touto kauzou bude nadále zabývat.