Situace je kritická. Zemědělské podniky propouští, chovy se možná budou muset likvidovat. „Samozřejmě se připojíme a stávky se zúčastníme,“ uvedl Vladimír Tůma, ředitel Agrokombinátu Dolní Žandov.

„Jedním důvodemke stávce je mléko. Situace, kdy na litru mléka ztrácíte tři až čtyři koruny, je neudržitelná.“ Dalším důvodem jsou různé podmínky. „Prvních patnáct zemí je na tom daleko lépe než my,“ konstatoval Tůma.

„Nám zemědělcům jde tak 55 procent toho, co putuje zemědělcům v Německu nebo třeba Rakousku,“ zlobil se ředitel agrokombinátu. „Ostatní státy hledají, jak svým zemědělcům pomoct.“

Třeba ceny mléka jsou tak nízko, že zemědělcům nepokrývají ani náklady. Stav se už vyhrotil. „Už propouštíme a omezujeme provoz. Je otázka, zda chov nebudeme likvidovat,“ dodal Tůma.

Stávka se uskuteční příští čtvrtek, protože do České republiky přijede eurokomisařka pro zemědělství Mariann Fischer Boel. Podle prezidenta agrární komory Jana Veleby přijedou zemědělci nejen z celé republiky, ale také ze Slovenska, Maďarska, ale podpoří je také kolegové třeba z Německa.