Zájem o uhlí je podle informací uhelných skladů v regionu značný.

„Za mostecké uhlí činí ekologická daň na tunu 190 korun, Sokolovská uhelná si připočte 135 korun, uhlí z Bíliny je o 165 korun dražší. Cenu za tunu briket zvýšila ekologická daň o 215 korun,“ uvádějí zaměstnanci uhelných skladů.

„Paradoxní je, že čím výhřevnější je palivo, tím je větší ekologická daň,“ konstatoval Jaromír Kaucký, majitel Uhelných skladů Kaucký v Ostrově. Podle jeho slov je pro zájemce výhodnější nakoupit uhlí v období mezi březnem a květnem, kdy jsou ceny nejnižší.

„Zájem lidí je stále stejný. Spotřebitelé se vracejí od vytápění plynem zpět k uhlí. Zavážíme po celý rok,“ uvedli například v Uhelných skladech František Buťa.

Také o palivové dřevo zájem spotřebitelů roste, ačkoliv jeho cena, na rozdíl od dřeva určeného pro průmyslové zpracování, neklesá.

„Na vytopení průměrného rodinného domu o rozměrech 150 metrů čtverečných je zhruba třeba 25 až 30 prostorových metrů dřeva na sezonu. To je deset až dvanáct tisíc korun,“ uvedl Václav Knedlík, ředitel Lesní společnosti Bečov.

Pokud se lidé rozhodnou topit ve stejném domě plynem, pak za sezonu zhruba zaplatí 30 tisíc.

A uhlí? Pokud si zákazník opatří automatický luxusní kotel, pak za sezonu zaplatí 10 až 12 tisíc, jinak vydá 20 tisíc a výše.

(iva, koz)