Tábora na motivy pravěku se děti mohlly zúčastnit i díky občanskému sdružení Český západ, které v této romské sociálně vyloučené komunitě působí. Dětem přispělo na pobyt polovinou potřebné částky. Uvedla to mluvčí sdružení Eva Haunerová.

Ze šestidenního tábora, který pořádalo Salesiánské hnutí mládeže Klub Plzeň ve Stodě u Plzně, přijely prý děti nadšené a příští rok by jely rády znovu.

Tábora se účastnilo celkem 13 dětí ve věku 8 až 11 let z Plně a Dobré Vody, které byly na program rozděleny do tří skupinek.

„Každá z nich měla svůj pravěký pokřik,“ říká desetiletý Filip a společně s dalšími kamarády si připomíná: „Tady orlí tlupa, lovíme mamuta, u ohně tancujem, své boty hned zujem, pojďte mezi nás, ulovíme snáz – mamuta!“

Podle desetileté Terezky byly nejlepší výlety do Domažlic a Chotěšova. Domažlice si děti dokonce prohlédly z výšky – z věže kostela. Její osmileté sestře Elišce se zase nejvíce líbila rozlučková oslava, na které děti zpívaly s kytarou a tancovaly.

„O program, který zahrnoval různé výlety, hry, sportovní a jiné tvořivé aktivity, se staralo pět mladých lidí. Šlo o dobrovolníky ze střediska salesiánů. Děti si vyzkoušely například výrobu náušnic a náramků, batikování nebo vaření polévky na ohni. Rády podle svých slov vzpomínají na opičí běh, při kterém musely na trase překonávat mnohé složité překážky,“ dodává Haunerová.