V sobotu totiž slavnostně otevřou dlouho připravované Muzeum bezpečnostních sborů v Habartově. Ještě než ale expozici poprvé ukážou prvním návštěvníkům, uctí památku padlých četníků, policistů, vojáků, příslušníků finanční stráže a obrany státu. Pietní akt se uskuteční ve 13 hodin.

O hodinu později pak již četníci představí své nové muzeum a vysvětlí jeho význam. „Nedělní vernisáž je pouze pro zvané hosty. Veřejnost, kterou samozřejmě rádi přivítáme, může muzeum začít navštěvovat od pondělí,“ sdělil za členy klubu Jiří Převrátil. „V rámci nedělního otevření se budou předávat policejní prapory a dojde na setkání pozůstalých po padlých četnících,“ poznamenal Převrátil.

Vážnost bude mít i pietní akt, kterého se zúčastní historická jednotka a posádková hudba z Prahy. Na sestavení expozice v budově bývalé školy se podílelo i sokolovské muzeum. Hlavním úkolem je připomenout historické události roku 1938, které se vztahují k Habartovu. „Asi rok nám zabrala samotná příprava muzea. Myšlenka na jeho vytvoření ale přišla daleko dříve, už někdy před čtyřmi pěti lety,“ podotkl.