Návštěvnost hradu Hauenštejn sice každým rokem stoupá a daří se také pracovat na vylepšeních této historické památky, ale podpora sponzorů oproti minulým letům klesá.

Potvrdil to Pavel Palacký, majitel hradu. „Je to celkem s podivem, protože myslím, že se nám během let podařilo dokázat, že finanční prostředky skutečně umíme dobře investovat a hrad každým rokem nabídne něco nového. Přesto je podpora menší než v minulých letech,“ konstatoval hradní pán. „Je to trochu problém, protože stojíme před dokončením opravy vstupní brány. Proto jsme velmi rádi, že existují stálí podporovatelé, kteří nás zatím nezklamali a jsme jim vděční. Mám na mysli například Karlovarský kraj, ministerstvo kultury, nebo Agenturu krajiny a přírody či řadu různých soukromých firem,“ dodal majitel hradu Palacký.

Opravy hradu by se také neobešly bez pomoci dobrovolníků.

„Ročně se jich zde vystřídá až tisíc. Jezdí sem různé kluby, skauti a někdy přijedou i celé rodiny, které například několik dní přespí a pomáhají nám. Letos bychom s jejich pomocí chtěli dokončit například asanaci místního parku. Je velice dobře, že se dobrovolníci hlásí sami a mají zájem pomáhat,“ konstatoval Palacký.

Návštěvníci hradu mají podle svých slov k této ojedinělé památce hluboký vztah.

„Vždy tady na mě dýchne historie a pohodová stmosféra. Když si s rodinou chceme skutečně odpočinout, tak sem jezdíme. Jsme tady i několikrát do roka, protože nás baví sledovat, co je zde nového a jak opravy pokročily. Člověk si zde pročistí hlavu od starostí a zároveň se něco zajímavého dozví,“ uvedl jeden ze sobotních návštěníků dětského dne, který se na hradě v sobotu konal.

„Myslím, že podobný historický objekt nemá v Čechách obdoby. Je to jedinečné místo a objekt je podobný například těm ve Francii,“ dodal.

Podobný názor měla i Barbora Lobocová. „Dřív jsem sem jezdila vypomáhat, protože se tady vždy setkali zajímaví lidé. Nyní už zde sice nepracuji, ale když mám čas, snažím se sem pravidelně vracet. Zdejší lidé a atmosféra je totiž neopakovatelná. Snad bude sponzorů přibývat,“ svěřila se dívka.