Přestože městům ubyly finanční prostředky, které z heren plynuly do kasy, tak se prý snížila kriminalita a ve městech je větší klid.

Vyhlášku, která omezuje výherní hrací přístroje v okolí škol i dalších institucí přijala například Nová Role.

„Tímto rozhodnutím přicházíme o půl milionu korun ročně, ale nelitujeme toho. V centru města totiž nezůstala jediná herna, v celé Nové Roli jsou tedy pouze dvě místa, kde fungují elektronické hrací přístroje, které povolilo ministerstvo financí, ještě před přijetím naší vyhlášky,“ konstatoval Ladislav Cinegr, místostarosta Nové Role.

Podle Cinegra si význam vyhlášky uvědomují i občané. „Spoluobčané se shodují, že se díky tomu město uklidnilo a i v provozovnách je o mnoho větší klid. Sice byly různé tlaky, abychom vyhlášku neodpřijímali, ale rozhodně jsme s odstupem rádi, že jsme ji přijali,“ dodal Cinegr.

Od června minulého roku platí vyhláška také v Nejdku.

„Jsme spokojeni, velmi dobrá byla i spolupráce s ministerstvem financí, které nám v mnoha ohledech vyšlo vstříc a pomohlo nám. Zároveň jsme při přípravě spolupracovali také s novorolskou radnicí. Přicházíme zhruba o tři miliony korun ročně, ale nelitujeme toho,“ sdělila místostarostka Nejdku Iveta Drobná.

Ve městě se počet výherních hracích přístrojů zmenšil ze 75 přístrojů na současných 11. „Na přijetí vyhlášky jsme se připravovali pečlivě, naši policisté například měřili vzdálenosti heren od škol i dalších institucí a také jsme vše dokumentovali a fotili. Čekáme zmírnění kriminality,“ shrnula Drobná.