Letos je tomu také tak, ale v porovnání s lety 2005 a 2006, kdy se celá Česká republika potýkala s tropickými vedry a suchem, je léto roku 2008 v normálu.

„Nejvodnatější období v roce je přirozeně jaro,“ říká tiskový mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský. „Letos v létě jsou říční hodnoty s ohledem na celoroční výsledky měření podprůměrné, v porovnání s ostatními léty jsou ale naměřené údaje v normálu.“

„Doufám, že brzy zaprší. Plánujeme s přáteli sjezd Ohře a počasí nám nepřeje. Ideální by bylo slunečno, ne moc vedro a samozřejmě dostatek vody,“ říká vodačka Martina Dvořáková.

„Hladinu řek zvednou pouze dlouhodobé deště, nemusí být ani nijak intenzivní, důležitá je délka doby, po kterou prší. Intenzivní déšť jednou za týden nebude mít na hladinu řek žádný dlouhodobý vliv,“ doplnil Svejkovský.

Ohře je momentálně splavná z Tršnice do Karlových Varů, z Karlových Varů do Klášterce mohou vodáci narazit na mělčiny, pozor by si měli dát na suchý jez v Perštejně.

Podle Povodí Ohře je hladina všech toků v Karlovarském kraji normální, sucho hlásí jen řeka Teplá. Poslední naměřený průtok Ohře je 0,45 metrů krychlových za minutu.

(pn)