Odvoláním starosty Jaroslava Vondráčka vyvrcholilo páteční mimořádné zasedání jáchymovského zastupitelstva. Jeho členové většinou třinácti hlasů z patnácti rozhodli o tom, že lídr dnes už neexistujícího sdružení Naděje pro Jáchymov nebude dál vykonávat funkci prvního muže jáchymovské radnice.

Odvolání však provází celá řada otazníků. Vondráček tvrdí, že jeho zástupce Bronislav Grulich svolal mimořádné jednání v rozporu se zákonem o obcích.

„Svolání zastupitelstva je pouze v mojí kompetenci,“ prohlašoval ještě před začátkem jednání starosta Vondráček. „A jenom já jej můžu zrušit, což taky udělám,“ pohrozil zastupitelům. Tento krok se mu však nepodařilo prosadit, takže jediný bod, změny ve vedení města, nakonec zastupitelé projednali.

Možnost, že by pochybil, si místostarosta Grulich nepřipouští. „Mimořádné zastupitelstvo bylo legitimní,“ prohlásil po jeho skončení. „Svolal jsem jej v době, kdy starosta čerpal řádnou dovolenou. Tedy v době, kdy jeho kompetence přecházejí na místostarostu. Rozhodnutí jsem konzultoval s právníky,“ vysvětlil Grulich svůj postup.

Starosta Vondráček svolal řádné zastupitelstvo na 4. srpen. Ohledně pátečního termínu mimořádného zastupitelstva se na jeho začátku strhla ostrá diskuse. Většina zastupitelů tvrdila, že se na něm na základě žádosti šesti zastupitelů dohodli na pracovní schůzce na radnici. Starosta Vondráček však naproti tomu tvrdil, že o tomto termínu nevěděl. „Dozvěděl jsem se to až den po jednání z textové zprávy,“ argumentoval.

Světlo do zamotané historie nevnesli ani dva právníci – Petr Kišš, zástupce advokátní kanceláře, která na Karlovarsku poskytuje právní služby několika obcím, ani Marie Vondráčková, oficiální právnička města Jáchymov. Zatímco Kišš řekl, že je podle zákona o obcích vše v pořádku, Vondráčková tvrdila pravý opak.

„Starosta není monarcha, který může svolávat, odvolávat či jmenovat. Nemá větší legitimitu než kterýkoliv jiný člen zastupitelstva. Nemůže tedy zrušit řádně svolané jednání,“ řekl Kišš.

„S tímto názorem nesouhlasím. Svolání bylo nestandardní, byl porušen jednací řád zastupitelstva. Zvláště v okamžiku, kdy starosta svolal řádné jednání na 4. srpen,“ oponovala Vondráčková.

Hlavním důvodem, proč se zastupitelé rozhodli starostu odvolat, byla neschopnost obou statutárních zástupců města pracovat nadále společně. Zastupitelé rovněž vyčítali Vondráčkovi jeho přístup ke kolegům. „Nebudu se nadále účastnit jednání plných invektiv ze strany pana starosty. A to jsem od počátku patřila k jeho velkým fanynkám,“ řekla například Hana Hornátová.

Jmenování nového starosty si jáchymovští zastupitelé nechali až na zářijové zasedání. Do té doby je vedením města pověřen místostarosta Grulich.

„Město se žene do pořádného průšvihu,“ komentoval rozhodnutí zastupitelů senátor Jan Horník, který se společně s Janem Burešem z Ostrova a dvěma starosty německých příhraničních obcí přijel do Jáchymova podívat. „Tohle totiž nebylo mimořádné zastupitelstvo, ale pracovní schůzka za účasti veřejnosti. Starosta tak dál zůstává ve funkci,“ řekl.

„Obrátím se na odbor dozoru Ministerstva vnitra. Ten může vyzvat město k nápravě, případně rozhodnutí pozastavit,“ řekl po jednání Vondráček. Pokud odbor ministerstva uzná, že došlo k chybě, mohou se zastupitelé vůči tomuto rozhodnutí odvolat. „V takovém případě by celá kauza mohla skončit až u Nejvyššího správního soudu,“ doplnila Marie Vondráčková.