To jsou důvody, které podle některých provozovatelů autobusové dopravy povedou ke zdražování jízdného.K tomu by mělo dojít 1. srpna. Zdražování plánuje například společnost Autobusy Karlovy Vary.

„Jednali jsme s Karlovarským krajem, jehož rada nám přislíbila, že bude během července jednat o navýšení příspěvků. Myslím, že se kraj postavil k problému čelem a situaci řeší. Pokud by kraj schválil navýšení dotace zhruba o osmdesát haléřů na kilometr, část problémů by to rozhodně pomohlo vyřešit,“ informoval Zdeněk Suchan, ředitel společnosti.

I kdyby však k navýšení ze strany kraje došlo, přesto se prý dopravci zdražování neubrání. „Od 1. srpna bychom skutečně zdražili zhruba o sedm procent,“ dodal Suchan.

Stejné datum si pro zdražování vybrala autobusová doprava Ligneta. Ta navýší cenu plného jízdného o dvě koruny.

„Zvýšení jízdného se týká pouze linek, které nejsou zařazeny do základní dopravní obslužnosti Karlovarského kraje. Jedná se tedy o linky doplňkové, kde ztráta není kompenzována,“ potvrdil René Roubík ze společnosti Ligneta.

Výjimkou je karlovarský dopravní podnik, který zatím žádné zdražování v dohledné době neplánuje. „Skutečně zatím žádné zdražování nechystáme. Ceny zůstanou v dohledné době stejné,“ konstatoval Pavel Bohánek, ředitel podniku.