S přesvědčivým náskokem 13,31 procenta zvítězila ve volbách do Zastupitelstva Karlovarského kraje Česká strana sociálně demokratická. Její kandidáti získali 31,39 procenta všech odevzdaných hlasů. K volebním urnám se přitom dostavilo 84 456 z 241 879 registrovaných voličů, což znamená 35,01 procenta.

„Lidé svým hlasováním vyjádřili to, co si myslí o vládě v posledních dvou letech. V krajských výsledcích se hodně odrazilo to, jak lidé vidí vládu Mirka Topolánka,“ komentoval výsledky voleb Josef Novotný, lídr kandidátky sociálních demokratů.

O případné koalici s dalšími politickými subjekty v krajském zastupitelstvu se Novotný vyjádřil zdrženlivě. Nevyloučil, že by se sociální demokraté mohli spojit s občanskými demokraty. „Ta alternativa zde je, ale existuje i spousta dalších možností,“ naznačil lídr ČSSD. „Nejvíce bude záležet na programu případných koaličních partnerů,“ doplnil.

„V pondělí zasedne krajský výkonný výbor strany. Na něm posoudíme, jaké jsou alternativy. Sestavíme vyjednávací tým a začneme jednat,“ doplnil slova lídra Pavel Poc, předseda Krajského výkonného výboru České strany sociálně demokratické.

Podle předsedy Jiřího Paroubka je ovšem v krajích vyloučené, aby ČSSD šla do koalice s ODS.

Podle Tomáše Hybnera, prvního náměstka karlovarské primátorky a dvojky na kandidátce sociální demokracie, je Paroubkovo prohlášení signálem pro jednotlivé kraje. „Na druhou stranu není možné na základě direktivního rozhodnutí sestavit koalice v krajích. Od včerejška jednáme. Nevylučujeme ani možnost, kterou prohlásil předseda Paroubek, tedy koalice ČSSD a KSČM. Nevylučujeme ani možnost koalice sociálních demokratů s ODS. Ve hře je i alternativa ČSSD, Doktoři a Koalice pro Karlovarský kraj. Vše je otevřené. Domnívám se, že tím prohlášením Paroubek myslel tlačit ODS k předčasným volbám,“ doplnil Hybner.

Kdo ovládne kraj? Možností na budoucí koalici je mnoho

Vítězství ČSSD ve volbách do Karlovarského kraje není tak jednoznačné. ČSSD získala díky důvěře voličů šestnáct mandátů v krajském zastupitelstvu. Na to, aby ale mohla ovládnout dění v kraji, jí chybí ještě sedm křesel.

Otázkou tak nyní je, s kým půjde ČSSD po volbách do koalice. Stále však nemá nic vyhráno. Existuje totiž i možnost, že by se některé z dalších stran dohodly, a sociální demokraty tak odstavily od válu.

Právě složení krajské koalice bude nyní hlavním tématem při jednání jednotlivých stran.

Nové menší strany, jako jsou Alternativa a Doktoři, mají obavy, že se ČSSD opět spojí s ODS, která získala při letošních volbách jen devět mandátů. Mohla by se tak opakovat podobná situace z předešlých krajských voleb v roce 2004, kdy naopak ODS drtivě vyhrála s 21 křesly a ČSSD s jejich sedmi mandáty si vybrala jen do počtu, aby dosáhla většinového poměru v zastupitelstvu, který činí 23 postů.

Dosavadní hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel (ODS) tuto možnost nevyloučil. K budoucímu vzniku nové krajské koalice uvedl: „Netroufám si teď dělat žádné závěry. Jak bude povolební koalice vypadat, to záleží na vítězi voleb, tedy na ČSSD. Čekáme, že budeme osloveni k jednáním. Jsem na to připraven. Vše je otázka dohody.“ Dodal, že je připraven i na to, že už nebude hejtmanem a ODS bude pouze v opozici.
(Více zde: Krajské volby – Totální Waterloo ODS.)

Lídr karlovarské ČSSD Josef Novotný zatím nevyloučil žádnou z možných variant povolebních dohod.

Pro budoucí zastupitele z Alternativy je nemyslitelné, aby šli do koalice s ODS. „S touto stranou bychom mohli spolupracovat jen za předpokladu, že v ní nebudou někteří lidé. Koalice s KSČM je pro nás vyloučená,“ poznamenal kandidát za Alternativu Jiří Kotek.

Lídr Jan Horník na otázku ohledně možného vyjednávání zareagoval: „To záleží také na kolezích. Já jsem vždy říkal: nikdy ne s ODS a už vůbec ne s ODS v čele s Pavlem. To už nemůže pokračovat. Možným partnerem jsou pro nás Doktoři, v určitém případě i Koalice pro Karlovarský kraj. Bojím se KDU–ČSL, protože v těch se člověk těžko vyzná, a potom zbývá ČSSD.“ Pro Horníka nejsou naopak někteří kandidáti z KSČM natolik nepřijatelní.
(Povolební rozhovor s Janem Horníkem čtěte zde.)

Členové hnutí Doktoři mají sice kvůli svému poslání blízko k ČSSD, ale spolupráci s touto stranou zatím nechtěli nijak komentovat, stejně jako možné utvoření koalice s dalšími stranami. „Nechceme zatím nic předjímat, zatím jsme jednali se zástupci Alternativy pro kraj. Nevylučujeme ani možnou spolupráci s ČSSD, protože v některých bodech jsou si naše programy velmi blízké. Vše však ukážou až další jednání,“ konstatovala Berenika Podzemská, lídr hnutí Doktoři.
(Povolební rozhovor s Berenikou Podzemskou zde.)

Jaroslav Borka, lídr krajské kandidátky Komunistické strany Čech a Moravy, si dovede představit případnou koalici se sociálními demokraty. „První názory jsme si telefonicky vyměnili už v sobotu těsně po volbách. Očekávám, že během dneška budou po nedělním zasedání sociálních demokratů rozhovory pokračovat,“ uvedl. Osobně by však viděl koalici ještě širší. „Nevylučoval bych uskupení ČSSD, KSČM a Doktoři,“ nastínil Borka svou vizi budoucí vlády v Karlovarském kraji.

(iva, koz, jako)