Karlovarský kraj je prvním v České republice, který má zpracovanou Strategii zdravotnictví v kraji a vypracované varianty dalšího směřování Karlovarské krajské nemocnice. Po krajských zastupitelích se s tímto dokumentem ve středu 24. června seznámili také primáři a vrchní sestry karlovarské nemocnice.

Berenika Podzemská (Hnutí Doktoři), krajská radní pro zdravotnictví, jim zároveň nastínila analýzu současného stavu nemocnic a návrh koncepce zdravotní péče v horizontu patnácti let. „Materiál řeší zdravotnictví jako celek, vymezuje cíle, priority a definuje rizika třech variant dalšího fungování Krajské nemocnice,“ říká Podzemská.

Karlovarský kraj má na stole tři varianty fungování třech nemocnic, které zřizuje.

První navrhuje sloučení karlovarské a sokolovské nemocnice do jedné nové budovy postavené mezi Karlovými Vary a Sokolovem. „Nevýhodou je počáteční vstupní investice, kterou jsme vyčíslili na 3,5 miliardy,“ uvedla Podzemská.

Podle druhé varianty by se zachovala sokolovská a chebská nemocnice prvního typu a karlovarská by získala se specializovanými obory statut druhého až třetího typu. „Nejsme schopni udržet základní obory ve všech třech nemocnicích. Navíc je toto dražší varianta než ta první,“ upozornila Podzemská.

Třetí varianta se zabývá zachováním všech třech nemocnic. „To by znamenalo problémy personální i ekonomické, roztříštění specializované péče a pokračující devastaci zdravotnictví v kraji. Pokud se politici rozhodnou pro tento model, pak nelze jinak, než nasmlouvat specializovanou péči jinde a investovat do nejlepší firmy na převoz pacientů,“ zdůraznila Podzemská.