Lékaři jsou přetěžováni, vydělávají si peníze díky obrovským přesčasům, pracují ve stresu a jsou jednou nohou v kriminále. Tuto situaci už patnáct let nikdo neřeší. To jsou slova Martina Engela, předsedy Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů (LOK–SČL). „Personální devastace českých nemocnic pokračuje. Lékaři odcházejí do ciziny a Ministerstvo zdravotnictví svými návrhy zatlouká další hřebíčky do rakve zdravotnictví,“ zdůraznil.

K cíli výzvy Děkujeme, odcházíme, kterou se LOK–SČL snaží dosáhnout garance platů lékařů ve výši až půldruhého nebo až trojnásobku jejich průměrné mzdy a zrušení stávajícího systému postgraduálního vzdělání, se v republice přihlásilo už 3 448 lékařů. Ti deklarují, že pokud se nepodaří dosáhnout těchto požadavků, jsou připraveni podat k 31. prosinci letošního roku hromadnou výpověď.

V Karlovarské krajské nemocnici tuto výzvu podepsalo téměř šedesát lékařů, sedmnáct v chebské a čtyřicet v karlovarské nemocnici.

„Chceme řešit sociální postavení lékaře v tomto systému. Stále chceme jednat, výpověď je až druhým krokem. Ale většina lidí, kteří podepsali, pak odejde. Nemocnice v kraji zahnívají a umírají a mladí lékaři odcházejí, není jim co nabídnout, ani peníze, ani vzdělání,“ konstatoval Peter Igaz, předseda karlovarského LOK–ČSL.

Průměrný plat lékaře v Karlovarské krajské nemocnici bez přesčasů a odměn činí podle něj 25 až 30 tisíc korun, absolvent pracuje za devatenáct tisíc. „Pokud by z nemocnice odešli dva lékaři, pak ji to může položit. Totální kolaps může nastat i během čtrnácti dnů. Pracujeme v katastrofálních podmínkách, lékaři bez atestace rozhodují při službě o vážných případech. Vyděláváme si peníze díky obrovským přesčasům, ale chceme také žít,“ dodal Igaz.

Co chtějí lékaři změnit a jak?
Po republice nyní jezdí tým Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů tak zvaným MUDr.ncánkem na podporu výzvy Děkujeme, odcházíme. Navštíví všechny kraje a s kolegy a veřejností budou iniciátoři výzvy diskutovat o kritickém stavu resortu zdravotnictví a o pracovních podmínkách lékařů. Kampaň má donutit vládu, aby začala brát požadavky lékařů vážně. Lékaři tvrdí, že pacienty si jako rukojmí neberou, ale stát ano.